Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sylvia Millecam 1980.jpg


Sylvia Millecam in 1980

NaamSylvia Millecam
Volledige naamSylvia Maria Millecam
Geboren23 februari 1956
's-Gravenhage
Overleden20 augustus 2001
Nijmegen
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

[[File:|thumb|300px|]] Sylvia Millecam (1956 – 2001) was een Nederlands comédienne, actrice, zangeres en presentatrice.

Ze werd bekend met haar optredens in het consumentenprogramma Ook dat nog en het Teleac-programma Knoop in je zakdoek, gericht op verstandelijk gehandicapten. Twee keer werd ze gekozen tot populairste televisiepersoonlijkheid.

Biografie

Millecam werd geboren als dochter van een kok. Toen ze twaalf was verhuisde het gezin naar Boxmeer. Millecam was vaak in de plaatselijke schouwburg te vinden, zag er Jasperina de Jong, Neerlands Hoop en Mary Dresselhuys en besloot naar de Toneelacademie Maastricht te gaan.

Ze begon haar carrière in het theater, waar ze onder andere speelde voor Toneelgroep Amsterdam, Globe en het Publiekstheater. Vervolgens werd ze voor televisie ontdekt door Aart Staartjes, die haar in 1985 een rol gaf in de serie Geef je ouders maar weer de schuld. Ook speelde ze in de film Hector van Urbanus. Behalve Ook dat nog! en Knoop in je zakdoek, was Sylvia Millecam een van de presentatoren van deel 13 van Kinderen voor kinderen (waarin ze zelf het liedje de De tafel van dertien meezong), presenteerde ze de Sylvia Millecam Show en Miss Millecam. Ze zat in het panel van Binnenlandse zaken, zowel de radio- als de televisievariant, maakte 2 cd's en was te zien in 14 toneelstukken en drie films. Ook was ze te zien in de TROS-serie: Sjans en in het programma Het Klokhuis speelde ze verschillende rolletjes onder meer met Aart Staartjes, Joost Prinsen, Edwin Rutten en Hans Kesting.

Millecam was tot haar overlijden samen met Arnold "Nol" Willemsen. Eerder had ze een relatie met tekstschrijver Haye van der Heijden, die eveneens in het panel van Binnenlandse zaken zat.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
En waar de ster bleef stille staan - Zuidelijk Toneel Globe - 1980-12-26
Circus Knie - Amsterdams Volkstoneel - 1981-10-08
Suiker - Amsterdams Volkstoneel - 1982-02-09
De bontjas - Theater aan de Rijn - 1983-10-01
Een maand op het land - Theater aan de Rijn - 1983-12-16
In het tuinhuis - Zuidelijk Toneel Globe - 1984-03-16
Maskerade - Publiekstheater - 1984-12-22
Top Girls - Polona Produkties BV - 1985-10-05
De babysitrevue - Noordhollandse Stichting Drama Amsterdam - 1986-12-20
Kras - Toneelgroep Amsterdam - 1989-04-18
Playmates - Stichting Beeldenstorm - 1990-01-27

Ziekte

Sylvia Millecam in 1995

Op 22 september 1999 ging Millecam naar haar huisarts vanwege een knobbeltje in haar rechterborst. De huisarts liet een mammografie uitvoeren, maar de uitslag was niet geheel duidelijk. Daarom maakte de huisarts voor Millecam een afspraak bij een chirurg. Millecam verscheen niet op die afspraak.

Op 11 mei 2000 bezocht Sylvia Millecam een plastisch chirurg. Na een punctie werd de diagnose borstkanker gesteld en besproken. De tumor was aanzienlijk gegroeid, en borstamputatie en chemotherapie waren noodzakelijk geworden, maar Millecam wees reguliere behandeling af.

Ze geloofde dat er alleen maar sprake was van een bacteriële infectie, en zocht haar heil in alternatieve geneeswijzen, onder andere begeleid door het zelfbenoemd medium Jomanda. Een rol hierbij lijkt te hebben gespeeld dat haar vader enkele jaren eerder tevergeefs een chemokuur had ondergaan, en ze zoiets niet zelf wilde meemaken. Tussen december 2000 en april of mei 2001 bezocht Millecam een acupuncturist.

Enige tijd verbleef Millecam thuis bij een van de alternatieve genezers, die haar slechts met paracetamol behandelde. Toen de dood onafwendbaar was, kon hij haar niet meer in zijn huis houden.

Op 17 augustus 2001 werd ze opgenomen in het UMC St Radboud te Nijmegen. Er werd een ver voortgeschreden gemetastaseerde mastitis carcinomatosa geconstateerd. Deze tumor reikte uitwendig tot aan de schouder. Inwendig was bijna de gehele rechter thoraxhelft ingenomen door tumormassa. Er waren uitzaaiingen in de oksel. Millecam kreeg zuurstof en bloed toegediend. Omdat ze ernstig benauwd was kreeg ze op 19 augustus 2001 morfine. In de nacht van 19 op 20 augustus 2001 overleed ze.

Na het overlijden

Beeld van Sylvia Millecam in Boxmeer.

Op 25 augustus 2001 werd ze onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam.

Na haar dood kwamen onder andere de praktijken van Jomanda in opspraak, omdat dit medium steeds zou hebben gezegd dat Millecam geen kanker had. Ook andere behandelaars hadden de reguliere diagnose ontkend, ook al was die verkregen door medisch onderzoek aan de tumor.

De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg voerde een onderzoek uit en rapporteerde hierover in 2004. Daaruit bleek dat tussen september 1999 en augustus 2001 bijna 30 individuele beroepsbeoefenaren of zorginstellingen zich hebben beziggehouden met Sylvia Millecam. Zij verkoos echter niet-reguliere behandelwijzen die haar geen genezing brachten, en haar sterkten in haar overtuiging dat ze geen kanker kon hebben, zelfs tot het moment dat de tumor zeer gegroeid was en Millecam meer dan 20 kilogram was afgevallen.

Er volgde ook een procedure voor het medisch tuchtcollege tegen drie artsen die Millecam hebben behandeld. Op 7 februari 2006 verzocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg het tuchtcollege om deze artsen uit hun functie te zetten. De al eerder in opspraak gekomen alternatief genezer René Broekhuyse uit Haarzuilens had foutief geconstateerd dat Millecam alleen een infectie had. Ook de alternatief genezer Jos Koonen stond terecht voor het tuchtcollege en de internist en natuurgeneeskundige Erik Dankmeijer.

Volgens de inspectie hebben de drie artsen Millecam misleid. René Broekhuijse, die een praktijk had in Den Ham, heeft volgens de partner van de actrice zelfs herhaaldelijk gezegd dat het geen kanker was, maar een bacterie. Internist Erik Dankmeijer uit Bunnik schreef homeopathische middelen voor, waarbij hij zich liet leiden door de inzichten van ‘medium’ Jomanda. Bovendien behandelde hij Millecam met magneetveldtherapie. Jos Koonen, die een medisch centrum in Millingen aan de Rijn heeft, zou hebben verzwegen wat de gevolgen zijn van het niet behandelen van borstkanker. Ook heeft hij Millecam niet voorgelicht over de niet-bewezen effectiviteit van alternatieve behandelmethoden. Het Openbaar Ministerie besloot de twee artsen en vier alternatieve genezers (waaronder Jomanda) niet te vervolgen.

Hierop begon de Vereniging tegen de Kwakzalverij een procedure tegen het OM op basis van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering, een beroep dat 'Beklag tegen niet-vervolging' genoemd wordt. Ook de Stichting Skepsis deed dit op 13 maart 2007. Op 9 april 2008 besliste het Gerechtshof dat Jomanda en de twee betrokken artsen alsnog strafrechtelijk vervolgd dienden te worden Op 8 mei 2009 is het proces tegen Jomanda officieel begonnen.

De artsen moesten intussen in 2006 wel verschijnen voor het regionale tuchtcollege, waarna één van de drie artsen zijn artsentitel moest inleveren, omdat hij al eerder bij een andere zaak voor de tuchtrechter had moeten verschijnen. De andere arts en de internist werden respectievelijk voor een jaar en zes maanden uit hun beroep gezet. De artsen gingen tegen de uitspraak in beroep bij het Centraal Tuchtcollege. Op 19 juni 2007 kwam dit college met zijn uitspraak. De internist moest uiteindelijk zijn artsentitel permanent inleveren, omdat hij volgens het tuchtcollege zeer ernstig tekort was geschoten richting Millecam, en zijn handelen niet als een incident kan worden beschouwd. Voor de andere arts blijft de schorsing voor een jaar gelden.

De vereniging tegen kwakzalverij wordt door de nabestaanden van Sylvia Millecam verweten een strijd te voeren tegen de alternatieve geneeswijzen ten koste van de nagedachtenis aan Sylvia Millecam.

Filmografie

 • Come-Back (1981) - Marij
 • Transport Televisieserie - Marion (Afl. onbekend, 1983)
 • Dutch Girls (Televisiefilm, 1985) - Greetje
 • Hector (1987) - Ella Mattheusen
 • Dorst (1988) - Linda
 • De Gulle Minnaar (1990) - Hedda
 • Ha die Pa! Televisieserie - Wendela (Afl., Een afspraakje, 1990)
 • Sjans Televisieserie - Pamela Oudgeest (1992-1993)
 • De Sylvia Millecam Show Televisieserie - Sylvia de Jong (1995)
 • Pittige tijden Televisieserie - Sylvia (Episode 2.2, 1997)

Literatuur

 • Sylvia Millecam: op gevoel (biografie), door Alje Kamphuis, druk 2006, Uitgeverij Van Praag - Amsterdam, ISBN 9049025021

Externe links

Bronnen