De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamSusanne Kennedy
Friedrichshafen
BeroepRegisseur
DisciplineToneel
VIAF-profiel

Biografie

Susanne Kennedy (1977) is een in Duitsland uit een Duitse moeder en een Engelse vader geboren regisseuse. Zij studeerde Theaterwetenschap in Duitsland en Frankrijk en de liefde bracht haar naar Amsterdam. In 2001 werd ze toegelaten tot de regieopleiding aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Vier jaar later studeerde ze af met een eigenzinnige versie van ‘Maria Stuart’ - bekroond met de Top Naeff Prijs.

Naar aanleiding van deze voorstelling werd ze door Het Nationale Toneel gevraagd om zich bij dit gezelschap verder te ontwikkelen. Daar regisseert zij vooral teksten van postmoderne Duitse en Engelse schrijvers: ‘Phaedra’s Love’ van Sarah Kane, ‘Dagelijks brood’ van Gesine Danckwart, ‘Parasieten’ van Marius von Mayenburg, ‘The New Electric Ballroom’ van Enda Walsh en ‘Over Dieren’ van Elfriede Jelinek. Ook waagt zij zich bij tijd en wijle aan ingrijpende bewerkingen van grote toneelklassiekers: Lessings ‘Emilia Galotti’ en Ibsens Hedda Gabler.

Susanne Kennedy’s voorstellingen worden getypeerd door een hoge mate van abstractie en sterk fysiek spel: “Juist als je als toeschouwer niet krijgt voorgekauwd wat je moet voelen, moet je het zelf bedenken en dan komt het dichterbij. Het abstracte is een omweg om bij het fysieke uit te komen. Ik zoek de paradox niet alleen in taal of in hoe de acteur op het toneel staat, maar vooral in het lichaam.”

Susanne Kennedy is met haar vernieuwende werkwijze inmiddels een kleine hype in theaterland. Haar voorstellingen worden steevast zeer lovend ontvangen en vallen regelmatig in de prijzen. Johan Simons nodigde haar uit als gastregisseur bij de Kammerspiele in München, waar ze de voorstelling “They Shoot Horses Don’t They?” regisseerde. Daarnaast seizoen regisseert zij ondermeer de twee samenwerkingsprojecten van NT Gent en Het Nationale Toneel.

In 2014 won Susanne Kennedy de Prijs van de Kritiek.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bronnen