De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamStichting Theatergroep Toetssteen
Opgericht1968
DisciplineToneel
TrefwoordenAmateurtheater
 Website

Informatie

Theatergroep Toetssteen is een geheel onafhankelijk gezelschap dat vrijwel uitsluitend Nederlands repertoire speelt. De voorkeur gaat hierbij ook nog eens uit naar nieuwe stukken. Er zijn meestal twee premieres per jaar. Het repertoire van Toetssteen loopt van eenakters tot regelrechte musicals en van bewerkte filmscripts tot locatievoorstellingen. Meestal worden echter 'gewone' toneelstukken gespeeld; doorgaans stukken met enige maatschappelijke relevantie en die groot bezet zijn. Het gezelschap bestaat ruim dertig jaar en begon ooit als een regulier amateur-gezelschap, dat de bekende klassiekers speelde.

Na de dood van oprichter Ben Aerden evolueerde het gezelschap langzaam maar zeker naar de huidige status: een groep met een min of meer vaste spelerskern, die regelmatig spraakmakende voorstellingen maakt over prangende maatschappelijke vragen. Schrijvers, acteurs, vormgevers en regisseurs hebben via Toetssteen hun weg in het vak gevonden. Velen van hen blijven ook de groep trouw en doen er regelmatig mee in een productie.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen