Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSterrenbos Studio's
PlaatsUtrecht
TypeTheaterzaal
ThemaDans, Toneel
Openingsdatum11 mei 1987
OpeningsvoorstellingLe rail - Carbone 14 - 1987-11-05


Sterrenbos: Theater in GEB-gebouw

Het plan was om van het voormalige GEB-gebouw aan het Sterrenbos, een zijstraat van de Catharijnesingel in Utrecht, een bruisend cultureel- en kunstcentrum te maken. Met een vloeroppervlakte van 7000 m2, twee televisiestudio's en een grote flexibele theaterzaal bood het gebouw daartoe alle mogelijkheden.

De openingsvoorstelling in november 1987 was meteen al spectaculair: Le Rail door de Canadese theatergroep Carbone, waarvoor o.a. 65 kubieke meter aarde en echte spoorstaven moesten worden aangevoerd. Er volgde nog vele opmerkelijke voorstellingen o.a. in het kader van het jaarlijkse Springdance festival. Maar een kleine vier jaar later was alle euforie alweer voorbij. Door een combinatie van slechte plannen, slechte huisvesting, heel veel overmoed en een verbazingwekkend vertrouwen van geldschieters tot op het hoogste niveau (een hoge WVC-ambtenaar kwam zelfs de opening verrichten) kwam er in 1991 wegens faillissement een einde aan deze veel belovende onderneming.

Premieres

Zie Category:Premieres Sterrenbos Studio's, Utrecht

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007