De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

NaamStephen Westmaas
Volledige naamStephen Franklin Westmaas
BijnaamWesje
Geboren23 december 1971
Paramaribo
Overleden23 april 2011
Coronie
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret
 Website

Biografie

Stephen Westmaas (1971 – 2011) was een Surinaams cabaretier, muzikant en presentator die vooral bekend was onder zijn bijnaam Wesje.

Stephen groeide op in Paramaribo waar hij de Spirit Lake High School doorliep. Als tiener probeerde hij al om in familiekring en op feestjes mensen te vermaken met grappen. Zijn uitgebreide familie organiseerde jaarlijks een familiekamp waar alle leden gevraagd wordt een stukje entertainment te verzorgen. Voor Westmaas was dit het schrijven en uitvoeren van conferences met veel humor. Hij trad daarnaast als danser op met een Electric Boogiegroep met zijn neven.

Na de Mulo volgde Westmaas een paar jaar de Pedagogische academie in Paramaribo. Deze opleiding maakte hij niet af, en hij werd actief als rapzanger en stand-upcomedian. Met de groep Bonyo Boys (‘bottige jongens’) had hij in Suriname een grote hit met het nummer Swar Man. Hij bracht met hen drie cd's uit. Hierna werd hij presentator van een rapshow op Telesur en presenteerde hij drie jaar lang de grote Parbo Nights. Ook presenteerde hij jarenlang het ATV Comedy Hour, een talentenjacht voor stand-upcomedians. Hierna ging hij zelf optreden met zelfgeschreven stand-upcomedy onemanshows in theaters in Suriname. Zijn imitaties, rap, geestige anekdotes en politieke verwijzingen vielen bij het publiek in de smaak, en zijn eerste show, Wisje Wasje Wesje, was meteen een succes.

In 2010 kwam Wesje voor het eerst in Nederland, met zijn show Wes for Pres!, een show die in Surniname een hype was, inclusief uitverkochte zalen, lange rijen voor de kassa en relletjes om kaarten. Met behulp van zijn typetjes Owen, Tommy en Sampeer bekritiseerde hij de politiek en probeerde hij de Surinaamse bevolking een eye-opener te geven voordat ze naar de stembus gingen. Ook in Nederland zaten alle zalen vol.

Begin 2011 werd Wesje in een online verkiezing van de organisatie I Love Suriname gekozen tot Surinamer van het jaar 2010. Hij versloeg met 44 procent van de stemmen medefinalisten John Williams, Jetty Mathurin, Sijtske Tjon A Tjoen en Roué Verveer. In mei en juni 2011 zou hij met zijn tweede theatershow Iedereen Plat optreden in Nederland. Hij kwam echter in april van dat jaar bij een verkeersongeval te Coronie, op weg naar een optreden in Nickerie, om het leven. Ook zijn neef Marlon Stuart, bekend als de danser Turbo, kwam bij dit ongeluk om het leven. Drie andere passagiers raakten gewond, waaronder zijn vrouw en kind.

Naar aanleiding van het overlijden van Wesje werd er in juni 2011 theater Carré een tribute-voorstelling gehouden, waaraan Roué Verveer, Jörgen Raymann, Murth Mossel, Jandino Asporaat, Deng Boy, Howard Komproe, Jetty Mathurin, Jeffrey Spalburg, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Kayente en speciaal uit Suriname Wesjes eigen DJ Cat meewerkten. De winst ging naar een fonds ten behoeve van de opvoeding en opleiding van Wesjes kinderen.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen