De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamStella Fontaine
Volledige naamSaartje Canes
Geboren4 april 1889
Amsterdam
Overleden9 maart 1966
Amsterdam
Beroepcabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel

Biografie

Stella Fontaine (1889 - 1966) was een Joods-Nederlandse cabaretière. Zij begon vlak voor de eerste wereldoorlog, aangemoedigd door de humorist Louis Contran, in het Amsterdamse Flora. Zij was voordrachtskunstenares, soubrette en bovenal imitatrice van bekende collega's als Louise Fleuron, Margie Morris, Frans Lamoen en Ceesje Speenhoff.

Enkele imitaties werden ook op zgn. "zingende films" vastgelegd. Zij trad op met repertoire van o.m. Dirk Witte, Alex de Haas, Armand Haagman en vooral Chef van Dijk en maakte tal van grammofoonplaten ("Zusje", "Praat een beetje zachter", "Onder de bomen van het plein", "De verliefde keukenmeid", "Arme Brunettes", het aan haar opgedragen "Handschoentje's brief", etc.).

Door haar vriendin Asta Nielsen werd zij ook in het buitenland geïntroduceerd. Tot april 1949 werkte zij regelmatig, daarna slechts sporadisch. Met Jules Moes en Simon Dickson leidde zij in 1933/34 het Operettegezelschap De Hoofdstad.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens

Trivia

  • Geboren: Canes, Saartje
  • Gehuwd met Salomon Gazan (Amsterdam, 10-1-1890) op 22-5-1918 te Zaandam.
  • Ouders: Mozes Canes en Heintje Bolle.
  • Haar echtgenoot was Salomon Gazan. Hun dochter Henny huwde met de historicus Dick Blok, en daarmee werd Fontaine de grootmoeder van Dieuwertje Blok, Tessel Blok en Francine Blok.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première is gebracht en waarin zij is opgetreden voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen