De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Stef Bos (Veenendaal, 12 juli 1961) is een Nederlandse zanger en acteur, vooral bekend van zijn nummer Papa.

Jeugd

Stef Bos is een Nederlandstalige zanger en liedschrijver. Hij werd geboren in Veenendaal(nl) op 12 juli 1961. Hij groeide daar op en vertrok op zijn 18e (1979) richting Utrecht om aan de Lerarenopleiding te gaan studeren. Hij rondde deze vijfjarige studie af en vertrok vervolgens naar Antwerpen om aan de Theateropleiding 'STUDIO HERMAN TEIRLINCK' de kleinkunstrichting te volgen. Hij studeerde in 1988 af. De eerste twee jaar na zijn studie speelde hij toneel (Oud Huis Stekelbees in Gent),schreef songs voor anderen (Ingeborg,Clouseau,etc) en maakte in België deel uit van het satirische BRT radio-programma 'de Ochtendploeg'. Vanaf 1990 besloot hij zich vooral bezig te houden met het schrijven en uitvoeren van eigen teksten en muziek.

Succes

De eerste twee singles die hij in 1990 uitbracht; Is dit nu later en Gek zijn is gezond, van het album Is dit nu later braken niet veel potten, maar Papa werd een grote hit en blijft tot vandaag de dag onlosmakelijk met zijn naam verbonden. Het album verkocht hierdoor dubbel platina en datzelfde jaar mocht hij twee prijzen in ontvangst nemen: een Edison en de Zilveren Harp. Bos tourde nu regelmatig in België en Nederland met een theaterconcert dat aanvankelijk vooral in België, maar later ook in Nederland een succes werd.

Geleidelijk kwam Stef Bos ook in aanraking met de Afrikaanse cultuur. Eerst vertrok hij naar West-Afrika. Hier heeft hij veel inspiratie opgedaan. Even later ging hij naar Zuid-Afrika. Dit uitte zich in een samenwerking met Johannes Kerkorrel en Tandie Klaassen voor het album Together As One. Ook hierna zijn de Afrikaanse invloeden duidelijk merkbaar op de albums die Stef Bos uitbracht. Op de cd's Vuur tot en met De Onderstroom zijn nummers te vinden die opgenomen zijn met Afrikaanse musici of ontstaan zijn dankzij de samenwerking met hen. Met het album Vuur verdiende Bos een nominatie voor de Edison, maar won deze uiteindelijk niet.

Stef Bos

In 2000 kreeg Stef Bos voor zijn album Zien, een tweede Edison en een Gouden Harp. Voor deze cd kwam er niet alleen een theatertour doorheen België en Nederland, maar ook door Zuid-Afrika.

In 2001 was Bos de centrale gast op Nekka-Nacht in het Antwerpse Sportpaleis. Voor het eerst in de geschiedenis van de Nekka-Nacht was het Sportpaleis uitverkocht. De ongeveer 15.000 toeschouwers zagen een gevarieerde avond waarbij Bos zelf de gastheer is en hij musiceert met Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Clouseau, Boudewijn de Groot en anderen waarmee hij in het verleden heeft gewerkt. De nieuwe cd: Van Mpumalanga Tot Die Kaap bevatte diepgaande Afrikaanse invloeden en was ook opgenomen met de hulp van een aantal Afrikaanse muzikanten.

Na de release van weer een nieuwe cd, Donker en Licht, en de bijbehorende theatertour Niemandsland, begon Bos in 2004 met een korte solo-tour, Dichtbij, waarbij hij zichzelf met de piano begeleidde. Deze tour diende vooral om nieuwe nummers in het theater uit te proberen vooraleer ze op cd gezet werden. In november van hetzelfde jaar begon hij aan een langere tournee met een band deze keer, Licht.

In 2005 verscheen de cd Ruimtevaarder met vooral nieuwe liederen die op de Licht-tour gespeeld waren. In 2009 kreeg hij een opdracht van de NCRV om 12 nieuwe liederen te schrijven op basis van personen uit de Bijbel die werden opgenomen met het Metropole orkest. Het project kreeg de titel In een ander licht. Tegelijkertijd werden twee nieuwe albums opgenomen die in het verloop van 2010 het licht zullen zien. Het eerste album Kloofstraat is voornamelijk geschreven in het Afrikaans en verschijnt maart 2010. Het tweede album Minder meer zal in het najaar het licht zien en bevat nieuw nederlandstalig materiaal.

In februari 2010 kreeg Stef Bos in Zuid Afrika als eerste buitenlandse singer-songwriter een prijs voor zijn bijdrage aan de afrikaanse taal en muziek in de afgelopen 15 jaar. Stef Bos bracht niet alleen cd’s uit, maar ook vier boeken, Gebroken Zinnen, Alles wat was, Ja! en Stillewe. Het eerste boek is een boek waarin een variëteit aan teksten van Stefs hand gepubliceerd werden, met daarin gedachten, gedichten en ongezongen liedteksten. De teksten werden afgewisseld met bijzondere illustraties van de Zuid-Afrikaanse schilderes Mariana Booyens. Dit boek is ook in het Afrikaans verschenen, onder de titel Gebroke Sinne.

In het boek Alles wat was, met daarbij ook een bonus-cd met onuitgegeven nummers, staan een verzameling liedteksten van 1980 tot 2005 gelardeerd met foto’s, brieven, schetsen en commentaar. Ja! is een vervolg op Gebroken Zinnen, dit keer met illustraties van kunstenaar Eric de Bruijn. Stillewe is een vervolg op JA dit keer in samenwerking met de zuidafrikaanse kunstenares Varenka Paschke. Het boek is ontstaan tijdens Het feest van de dood in Mexico.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Stef Bos

Film

TV

Overig

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Gek zijn is gezond 1990 17-11-1990 tip8 - #54 in de Single Top 100
Papa 1991 02-03-1991 8 8 #8 in de Single Top 100
Breek de stilte 1991 22-06-1991 31 3 met Bob Savenberg / #33 in de Single Top 100
Jij bent voor mij 1992 17-10-1992 tip10 - #52 in de Single Top 100
Awuwa (Zij wil dansen) 1993 19-06-1993 tip18 - met Johannes Kerkorrel
De tovenaar 1998 - #97 in de Single Top 100
Ik geloof in jou 1999 - met Cherry Wijdenbosch / #88 in de Single Top 100

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Hilton Barcelona 919 916 1115 910 785 1243 1222 1380 1201 1164 1486 1363
Ik heb je lief - - - - - - 1145 680 628 1071 779 829
Papa 116 86 98 87 65 94 43 28 43 44 72 84

Uittreksel discografie

  • Is dit nu later (1990),
  • Papa (1991),
  • Breek de stilte (met Bob Savenberg)
  • Tussen de liefde en de leegte (1992),
  • Vuur (1994),
  • Schaduw in de nacht (1995),
  • De onderstroom (1997),
  • Stad en land - Live 92/98 (1998),
  • Zien (1999),
  • Beste van Bos (Zuid-Afrika) (2000),
  • Noord & Zuid (2000),
  • Van Mpumalanga tot die Kaap (2001),
  • Donker en licht (2003),
  • Donker en lig (Zuid-Afrika) (2003),
  • Jy vir my (2003),
  • Ruimtevaarder (oktober 2005),
  • Bonus-cd bij het boek "Alles Wat Was" met niet eerder uitgebracht materiaal (oktober 2005),
  • Storm CD (2007)
  • DVD: Rooi Aarde Swart Bloed (2007)
  • Storm DVD (2008)
  • In een ander licht (2009)

Boeken

  • Meer Dan Papa, Uitgeverij De Prom/Houtekiet (1998)
  • Gebroke Sinne, Suikerbos Uitgewers (juli 2004)
  • Gebroken zinnen, uitgave Lannoo (oktober 2004)
  • Alles Wat was, uitgave Lannoo (oktober 2005)
  • Ja!, uitgave Lannoo (september 2006)
  • Stillewe, uitgave Lannoo (oktober 2008)

Trivia

Externe Links

Bronnen