In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

Architect: A. Swinkels, J.H.A. Huysmans, B. Salemans

Bouwjaar: 1957-1958

Sinds de fusie in het jaar 2001 van de Gemeenten Sittard en Geleen, spreekt men van de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Dit theater werd echter in 1958 geopend als Stadsschouwburg Sittard.

Vanaf de opening zijn een aantal kunstwerken in het gebouw aangebracht. In de ingangshal bevindt zich een applicatiedoek van M. Stultiëns-Thunnissen. Op de westelijke muur van de foyer staat een schildering van Charles Eyck, van 90 m2. Een mozaïek van Daan Wildschut, geïnspireerd op drie poëziefragmenten van de dichter Pierre Kemp, is aangebracht tussen de toegangsdeuren van de zaal, en heeft een oppervlakte van 33 m2. In de hal van het balkon, tussen de foyer en de toegang tot het balkon, staat een bronzen beeldengroep van Teun Roosenburg, geïnspireerd door een trio voor alt, fluit en harp van Claude Debussy. De aanwezigheid van deze kunstwerken hebben ertoe geleid dat speciale aandacht is geschonken aan de verlichting van de publieke ruimten.

Het theater is een aantal malen verbouwd en gemoderniseerd. De laatste verbouwing vond plaats in 2014, daarbij ontstonden door spitsing van de z.g. Rabobankzaal, een nieuwe kleine (vlakke vloer) zaal en een kleine zaal vernoemd naar de Limburgse beeldend kunstenaar Charles Eyck. Verder werden er o.a. kantoren en andere voorzieningen gebouwd, ten behoeve van de vestiging van het Limburgse toneelgezelschap Het Laagland.

Premieres

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan in dit theater en onder de naam Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Sittard zijn geregistreerd.

Idem de voorstellingen onder de naam Cultureel Centrum De Stadsschouwburg, Sittard en

Idem van de voorstellingen onder de naam Stadsschouwburg, Sittard

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007