Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bergen op Zoom, de Maagd foto2 2010-09-11 09.17.JPG

NaamStadsschouwburg De Maagd, Bergen op Zoom
PlaatsBergen op Zoom
TypeTheatergebouw
Openingsdatum30 augustus 1990
 Website


Stadsschouwburg De Maagd

Aan de Grote Markt 32 in Bergen op Zoom werd in de jaren 1824-1829 een Katholieke kerk gebouwd die in de jaren 1988-1990, in opdracht van de gemeente, werd verbouwd tot theater ontworpen door Greiner & van Goor, architecten. De opening was op 30 augustus 1990 (door prinses Margriet) met een Spectacle Coupe door o.a. De Stichting Kmaropera.

De zaal met orkestbak en twee balkons, biedt plaats aan 650 bezoekers. Het lijsttoneel is 11,04 meter breed en 7,98 meter hoog. Het toneel zelf is 21,60 meter breed, 18,46 meter diep en 16,10 meter hoog. Er wordt breed geprogrammeerd.

De kerk was een typisch voorbeeld van Waterstaatstijl, een naam die is ontstaan doordat ingenieurs van het ministerie van Waterstaat in die tijd de ontwerpen maakten of controleerden om voor eventuele rijkssubsidie in aanmerking te komen. Een betere benaming is: neoclassicisme, een bouwstijl geïnspireerd op de Griekse en Romeinse oudheid. Typerend voor deze stijl is de nadruk op de voorgevel die, in tegenstelling tot de rest van het gebouw, vrij massief is. Binnen in de kerk zijn in de loop van jaren verfraaiingen aangebracht, zoals een schitterend hoogaltaar, een monumentaal orgel, glas-in-loodramen en decoratieve wandschilderingen. Zo veranderde het sobere interieur in een kleurig geheel.

Toen de katholieke parochie verhuisde naar de protestantse Grote of St. Gertrudiskerk kwam de Heilige Maagdkerk leeg te staan en werden diverse mogelijkheden tot herbestemming onderzocht. Het gemeentebestuur wilde de kerk tenslotte afbreken om op die plek een nieuwe schouwburg te bouwen, maar het plan werd van regeringswege afgewezen – waarna een onderzoek startte om te zien of een verbouwing tot theater mogelijk was.

Nu is Schouwburg De Maagd een van de fraaiste en opmerkelijkste theaters in het land, waarin de oude kerkelementen, zoals de zuilen die, op twee na die plaats moesten maken voor de toneeltoren, bewaard en zichtbaar zijn gebleven. Het kruis op het karakteristieke torentje werd vervangen door een gouden bol en de voorgevel bleef zijn neoclassicistische aard behouden. De verbouwing werd alom geprezen en bekroond met de Architectuurprijs van de Bond van Nederlandse Architecten, de Brabantse Monumentenprijs en een nominatie voor de Europese monumentenprijs (Europ Nostra) die resulteerde in de tweede prijs.

Premieres

Zie Premieres Stadsschouwburg De Maagd, Bergen op Zoom

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007