Speelvlak

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met deze term wordt in de wereld van de podiumkunsten de fysieke ruimte aangeduid waar 'het spel', de voorstelling, de presentatie of het evenement, voor de toeschouwers zichtbaar is. Het woord speelvlak is daarmee ongeveer synoniem met het woord toneel in de betekenis van podium, zoals in de uitdrukking "ten tonele voeren".

Het woord wordt ook veel gebruikt bij een architectonische beschrijving van een theaterinterieur; dan wordt de totale oppervlakte bedoeld, waarop een voorstelling zich kan afspelen en zichtbaar zal zijn voor een publiek. Het speelvlak is dan een oppervlaktemaat, waaraan afmetingen van de omliggende ruimten c.q. installaties e.d. kunnen worden gerelateerd.

In de dagelijkse praktijk van theatermakers spreekt men echter van het speelvlak wanneer de ruimte wordt bedoeld die specifiek voor het betreffende 'spel', de voorstelling e.d. is afgekaderd door decorstukken, andere fysieke elementen of ook door belichting; hierdoor kan het woord speelvlak ook binnen een voorstelling verschillende afmetingen en vormen hebben.