De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSpeeltheater Holland
Latere naamHet Speeltheater
Opgericht1976
Opgeheven2013
DisciplineToneel, Poppenspel
TrefwoordenJeugdtheater

Informatie

Speeltheater Holland, of ook alleen Het Speeltheater genoemd, was tot eind 2012 een reizend jeugdtheatergezelschap met als standplaats Edam en stond jarenlang bekend om zijn eigenzinnige en originele voorstellingen. In Edam werden de producties geschreven, geproduceerd en in het eigen theater aan het Damplein gerepeteerd en gespeeld, naast tournees in binnen-en buitenland.. De groep werd in 1976 opgericht door Saskia Janse en Onny Huisink en maakte voorstellingen (voornamelijk) voor kinderen. Artistieke kwaliteit en de ontwikkeling van een persoonlijke stijl waren de belangrijke pijlers voor Speeltheater Holland.

Speeltheater Holland onderscheidde zich door het gebruik van poppen en objecten, in combinatie met andere disciplines. Door de combinatie van poppenspel met toneel, muziek en dans heeft Speeltheater Holland een eigenzinnige vorm van theater weten te creëren.

Speeltheater Holland maakte voornamelijk theater voor kinderen, en staat daarom bekend als jeugdtheater of kindertheater. Maar ze zijn er altijd van uitgegaan dat elke goede voorstelling ook interessant is voor volwassenen. Soms werden voorstellingen specifiek als familievoorstelling aangeboden.

Er werden voorstellingen gemaakt en gespeeld in binnen- en buitenland. In diverse landen in Europa, in Noord-Amerika, Zuid Afrika, en de Nederlandse Antillen. Sinds 1997 is er een samenwerkingsverband met het Seattle Children’s Theatre ontstaan en er zijn regelmatig voorstellingen gemaakt in deze stad.

Per productie werd er gewerkt met andere acteurs en poppenspelers. Daarnaast werden ook verschillende deskundigen aangetrokken zoals bijvoorbeeld componisten, schrijvers, gastregisseurs en choreografen. Per jaar speelden ze gemiddeld 130 voorstellingen gespeeld voor kleine en middelgrote zalen.

Speeltheater Holland heeft in de loop der jaren diverse prijzen en nominaties ontvangen, zoals bijvoorbeeld de Puckprijs, de Jan Nelissenprijs, de Hans Snoekprijs en 1000 Watt-prijs. Bovendien ontving zij twee oeuvreprijzen: de Noord-Hollandse Theater Trofee en de Wim Meilinkprijs, beide voor hun jarenlange bijdrage aan het Nederlandse jeugdtheater. De voorstelling Perô of de geheimen van de Nacht boekte veel successen in het buitenland. De voorstelling won de Victor Award voor de beste jeugdtheatervoorstelling die gepresenteerd is in de USA en werd door Time Out in Engeland uitgeroepen tot beste voorstelling van 2008.

Met de productie Adios, in samenwerking met Het Houten Huis, winnen zij in 2011 De Gouden Krekel. Volgens de jeugdtheaterjury is Adios een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert. De Gouden Krekel is één van de VSCD-Prijzen

In 2012 was de grote afscheidsvoorstelling Mysteries op Marken met jonge en meer ervaren theatermakers. Een waardig afscheid met als kroon op het werk de publieksprijs 2012 van Fesival De Karavaan. Ook werd de artistieke leiding bij de première van Mysteries op Marken 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.In januari 2013 ontvingen zij van de International Performing Arts for Youth de Mickey Miners Lifetime Achievement Award voor hun Internationale werk.

Speeltheater Holland was tot en met 2012 structureel gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland en het NFPK. In 2013 gaan de beiden artistiek leiders door als Speeltheater Holland STUDIO, waarin zij zich toeleggen op regie-script-decor-rekwisieten en poppenontwerp voor andere,veelal buitenlandse gezelschappen. De stichting blijft gevestigd in Edam, maar helaas is het theater aan het Damplein per 2013 gesloten, omdat de beoogde opvolgers Het Houten Huis een andere keuze maakten en als BIS gezelschap naar Groningen is vertrokken.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van dit gezelschap als producent in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase en idem de voorstellingen onder de naam Het Speeltheater

Bronnen