Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

't Spant was in 1969 het eerste theater in Bussum. Het werd gebouwd om onderdak te bieden aan de plaatselijke muziek-, toneel- en operetteverenigingen. De eerste professionele theatervoorstellingen werden in de jaren 'zeventig naar 't Spant! gehaald. Het theater kent een zeer gevarieerd theateraanbod, van Bach tot Bauer met nieuw talent zoals Van der Laan & Woe, Ronald Goedemondt en Racoon, en toppers als Jochem Myjer, Youp van 't Hek en Bløf.

Geschiedenis van het gebouw

Gebouwd als: semipermanent theatergebouw, 1967-1968

Verbouwing tot groter, permanent theater, architecten zijn H. Westerweel, en de heren Bekker en Stroband, 1979-1980

In 1967-1968 werd het eerste (semi-permanente) Theater ’t Spant voor een miljoen gulden opgetrokken uit prefab materiaal en glas. Zo wilde de gemeente het zalentekort oplossen dat ontstaan was nadat de nts in 1964 Concordia overnam. Pas in 1979 werd het vaste theater gebouwd. In 2005-2006 is de indeling van het theater ingrijpend gewijzigd. Er zijn twee zalen bijgekomen, voornamelijk met het oog op congressen, bedrijfspresentaties en zakelijke bijeenkomsten.

Premieres

Zie Premieres Spant!, Bussum

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007