Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Spaarbankgebouw, Tiel

Unknown.png

NaamSpaarbankgebouw, Tiel
Opgericht1886
PlaatsTiel
TypeTheatergebouw
ArchitectD. kruijff.


Bank met theater

In de jaren 1886-1887 werd aan de Waterstraat 45 in Tiel een bankgebouw met schouwburg en bibliotheek gebouwd naar ontwerp van architect D. kruijff. Opdrachtgever was de Vereeniging Tot Nut van het Algemeen. De opening was op 1 juli 1887.

De zaal had een capaciteit van 650 bezoekers. Het lijsttoneel had een opening van 7,5 meter breed. Het toneel zelf mat 12 meter breed en 7 meter diep. Meer gegevens ontbreken. Er werden voornamelijk toneelvoorstellingen en concerten gebracht.

Na het sluiten van De Agnietenkapel in 1883 (zie aldaar) bleek er in Tiel behoefte aan een nieuwe schouwburg, dat werd het Spaarbankgebouw. Tot halverwege de Tweede Wereldoorlog - toen het in bezit werd genomen door de Duitsers en de NSB - heeft het gebouw gefunctioneerd als theater. In 1945 liep het tijdens de bevrijding onherstelbare beschadigingen op en werd gesloopt.

Pas in 1967 kreeg Tiel weer een theater, Schouwburg Agnietenhof (zie aldaar).

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007