Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamSophie van Biene
Geboren13 januari 1852
Rotterdam
Overleden11 mei 1907
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel

Sophie van Biene (1852-1907) was een Nederlandse actrice. Zij was een leerling van Maria Johanna Kleine-Gartman en de Vlaamse acteur Victor Driessens.

Biografie

Sophie van Biene begon haar carrière op 18 februari 1875 bij Antoine le Gras te Rotterdam als Roosje in De Bruiloft van Kloris en Roosje. Zij speelde daarna tot 1888 jeune-première rollen, daarna karakter-en moederrollen als opvolgster van Sophie de Vries. Zij speelde verder bij Willem van Zuylen sr. en Derk Haspels, vervolgens 2 seizoenen bij haar leermeester Victor Driessens in België en kwam in 1878 bij Het Nederlandsch Tooneel, later de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.), waar zij tot 1906 als actrice werkzaam was.

Zij speelde o.a. titelrollen in Fernande van Victorien Sardou en Denise van Alexandre (fils) Dumas, mevr. Erlynne in De Waaier van Lady Windermerre van Oscar Wilde, Rey van Edelinghen en Rafaël in de Gijsbreght van Aemstel (deze rol speelde zij ook op 1 juni 1894 bij de opening van de nieuw-gebouwde stadsschouwburg).

Zij jubileerde op 5 maart 1900 in de rol van hertogin de Réville in "Een wereld, waarin men zich verveelt" van Édouard Pailleron.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en waarin zij is opgetreden en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

  • Zij trouwde met operazanger Désiré Pauwels op 23 februari 1888 te Amsterdam.
  • Haar ouders waren Salomon van Biene en Eva van Noorden.
  • In de Stadsschouwburg te Amsterdam hangt een geschilderd portret van haar, door Thérèse van Duyl-Schwartze als Prinses Elisa in Sardou's Madame Sans-Gêne.

Bronnen