De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kassies, Sophie foto TITIA HAHNE.JPG


foto Titia Hahne

NaamSophie Kassies
Geboren1958
Amsterdam
BeroepToneelschrijver, Dramaturg
DisciplineToneel, Muziektheater
TrefwoordenToneel
VIAF-profiel

Biografie

Sophie Kassies (1958) is free lance toneelschrijver. In 1984 studeerde zij af als regisseur en docent drama aan de Amsterdamse Theaterschool, zij werkte tot begin jaren 90 als regie-assistent en dramaturg, onder meer bij Annemarie Prins (De Salon).

Sinds 1992 is Sophie Kassies vooral toneel- en muziektheaterschrijver. Voor Theater Sonnevanck schreef zij veelvuldig muziektheaterteksten voor kinderen. Ze verwierf bekendheid met haar toneelbewerkingen van prozawerken voor regisseur Johan Doesburg van het Nationale Toneel. Met name Genesis, naar het eerste bijbelboek, vond grote weerklank bij pers en publiek. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015. Sophie Kassies werd twee maal genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs; in 2005 voor de jeugdtheatertekst Schaap en in 2010 voor ik, calvijn. Een aantal muziektheaterstukken voor kinderen werd vertaald in het Duits en uitgegeven bij Theaterstückverlag in München. Genesis en Ik, Calvijn zijn uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Theater/Dans

Voor een chronologisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht waarbij zij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur

Idem alfabetisch overzicht van de voorstellingen waarvan de tekst bewerkt is door Sophie Kassies

Idem alfabetisch overzicht van de voorstellingen met dramaturgie door Sophie Kassies

En idem waarvoor zij geregistreerd werd voor de vertaling

Trivia

Sophie Kassies is de dochter van Jan Kassies en Louki van Oven.

Externe Links

Bronnen