De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Apollon Musagète 128438.jpg


Van links naar rechts: Hélène Pex, Sonja Marchiolli, Olga de Haas and Rudolf Nureyev. Apollon Musagète, 1970. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN

NaamSonja Marchiolli
BeroepDanser


Biografie

Sonja Marchiolli is afkomstig uit Zagreb, Kroatië. In 1967 kwam zij als danser in de solistenrangen in dienst van Het Nationale Ballet. In een korte tijd werd zij een van de gezichtsbepalende solisten van HNB. Zij danste hoofdrollen in alle klassieke en Balanchine balletten en Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk, maakten diverse balletten specifiek voor haar. Zij danste eveneens als partner van Rudolf Nurejev, wanneer hij als gastsolist bij HNB verbleef.

In 1981 moest Sonja Marchiolli haar danscarrière be-eindigen vanwege een ernstige blessure, maar ontwikkelde zich vervolgens als een van de belangrijkste balletmeesters bij HNB en zou dat blijven tot haar afscheid in 2011. In de jaren 1979 tot 2003 gaf zij repertoire les aan de balletafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en sinds 1980 studeerde zij diverse balletten van Hans van Manen en Rudi van Dantzig in bij buitenlandse gezelschappen en werd zij tevens als gewaardeerd gastdocent gevraagd.

Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Sonja Marchiolli

Foto's

Adagio Hammerklavier 106453.jpg Onvoltooid verleden tijd 106447.jpg

Links: V.l.n.r. Henny Jurriëns, Monique Sand, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Francis Sinceretti, Sonja Marchiolli in Adagio Hammerklavier, Het Nationale Ballet 1973. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: Sonja Marchiolli in Onvoltooid verleden tijd, Het Nationale Ballet 1971. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Ogenblikken 106441.jpg Ogenblikken 106439.jpg

Links: o.a. Sonja Marchiolli, Reuven Voorembergh en Toer van Schayk; Rechts: Op de voorgrond: Sonja Marchiolli in Ogenblikken, Het Nationale Ballet 1968. Foto's: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Voor, tijdens en na het feest 96698.jpg Voor, tijdens en na het feest 96699.jpg

Links: V.l.n.r. Sonja Marchiolli, Henny Jurriëns, Marie-Josette Aerts en Lieven Verkruisen; rechts: Marie-Josette Aerts, Sonja Marchiolli in Voor, tijdens en na het feest, Het Nationale Ballet 1972. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Trivia

Sonja Marchiolli was getrouwd met collega danser en internationaal balletdocent Ivan Kramar

In 2001 kreeg Sonja Marchiolli de prijs van verdienste van het de Stichting Dansersfonds '79

In 2007 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar grote verdiensten voor het gezelschap en de ballet wereld.

Externe Links

Bronnen