Sonia Gaskell: Repertoire - Het Nationale Ballet

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Sonia Gaskell, 1965. Fotograaf onbekend

Eenlevenlangtheater Sonia Gaskell:


Het Nationale Ballet

Solisten van Het Nationale Ballet. Foto uit programmaboekje 1969. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

In 1961 werd het Nederlands Ballet opgeheven en Het Nationale Ballet opgericht met Sonia Gaskell als artistiek leider. Vaste speelplaats werd de Stadsschouwburg in Amsterdam; de studio bevond zich op steenworp afstand in de Marnixstraat. De eerste uitvoering van het volledige en avondvullende ballet Het Zwanenmeer in 1965 – met Olga de Haas als schitterend middelpunt – was een mijlpaal.

Tijdens haar laatste jaren als artistiek leider was er veel spanning en onenigheid binnen de leiding. Gaskell kreeg met velen hooglopende ruzies en nam in 1969 afscheid van het gezelschap. Rudi van Dantzig volgde haar op en na hem volgden Wayne Eagling en Ted Brandsen als artistiek leiders. In 2011 vierde Het Nationale Ballet haar vijftigjarig bestaan.

Ondanks alle ruzies en teleurstellingen is Het Nationale Ballet toch geworden wat Sonia Gaskell voor ogen stond en waarvoor zij de kiem heeft gelegd: een gezelschap dat academisch ballet brengt op het allerhoogste niveau, van klassiek tot hedendaags, van verhalend tot abstract en met eigen en internationaal repertoire.

Foto's

Het zwanenmeer 96061.jpg Foto van o.a. van Rudi van Dantzig en Rudolf Nurejev tijdens de repetitie van Monument voor een gestorven jongen 118258.jpg

Links: Olga de Haas en Sylvester Campbell in Het Zwanenmeer, Het Nationale Ballet 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: Rudolf Nurejev (midden) en Rudi van Dantzig (rechts) tijdens de repetitie van Monument voor een gestorven jongen, Het Nationale Ballet 1968. Foto: Nationaal Foto Persbureau. Collectie TIN.

Kostuumontwerp voor Bob Fisher als Mercutio uit Romeo en Julia 67292.jpg Kostuumontwerp voor een Dame uit Romeo en Julia 67293.jpg

Kostuumontwerpen voor Bob Fisher (links) als Mercutio en voor een Dame (rechts) uit Romeo en Julia, Het Nationale Ballet 1967. Ontwerp: Toer van Schayk, 1966. Collectie TIN.

Voorstellingen

Hieronder vindt u een selectie van de voorstellingen die onder het artistiek leiderschap van Sonia Gaskell door Het Nationale Ballet werden uitgevoerd.

  • 18 april 1964: De Spiegel. Choreografie: Sonia Gaskell; Muziek: W. Lutoslavski.
  • 16februari 1967: Romeo en Julia. Choreografie: Rudi van Dantzig; Muziek: S. Prokofiev.