Sonia Gaskell: Repertoire - Ballet Studio 1945

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Sonia Gaskell, 1965. Fotograaf onbekend

Eenlevenlangtheater Sonia Gaskell:

Ballet Studio 1945

Advertentie voor Ballet Studio 1945

Direct na de bevrijding richtte Sonia Gaskell Ballet Studio 1945 op. Het eerste programma met een serie Russische dansen, getiteld "Russische Boerenbruiloft", vond plaats in september van dat jaar in de Haarlemse Schouwburg. De groep, die uitsluitend bestond uit haar leerlingen, moest al na een half jaar wegens geldgebrek opgeheven worden. De dansers en danseressen stonden op straat en moesten uitwijken naar andere gezelschappen, sommigen vertrokken ook naar het buitenland. Gaskell ging door met haar lessen in de Zomerdijkstraat.

In de eerste jaren na de oorlog was de situatie voor dansers in Nederland uitermate moeilijk. Aan alles was tekort. Eten en kleding waren op de bon en voor balletschoenen moest een vergunning worden aangevraagd. Een danser had recht op één paar spitzen per jaar. Dansers moesten ’s morgens een baantje nemen om geld te verdienen, zodat ze ’s middags konden repeteren en trainen.

Russische Boerenbruiloft

Russische Boerenbruiloft. Ballet Studio 1945. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Russische Boerenbruiloft. Ballet Studio 1945. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Russische boerenbruiloft, premiere 1 september 1945, Ballet Studio 1945. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.