Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSoeterijn, Amsterdam
Latere naamTropentheater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum1974


Informatie

Het theater was een onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (kit) en werd in 1974 in gebruik genomen. In de beginjaren zeventig werd in het Tropenmuseum een reorganisatie doorgevoerd. Het museum wilde niet langer een mooie, grote uitstalkast van voorwerpen zijn, maar een op de actualiteit gericht presentatiecentrum van de derde wereld. Daarbinnen paste een filmzaaltje. Nu voorzag het oorspronkelijke ontwerp voor de verbouw van het Tropenmuseum (buiten de lichthal) niet in een aparte ruimte voor culturele evenementen. Het geprojecteerde filmzaaltje – de klassieke pijpenla met 99 stoelen – was niet geschikt. Een binnenplaats bood uitkomst: het resultaat was een waaiervormige vlakke vloerzaal met 185 plaatsen, die in een paar uur tot een complete televisiestudio kan worden omgebouwd. Het theater is uitgegroeid tot een waar podium voor concerten, dansvoorstellingen, (jeugd)theater en films uit alle niet-westerse landen en de randen van Europa.

Vanaf 2001 stond het theater bekend als Tropentheater. Op 1 januari 2013 sloot het Tropentheater definitief haar deuren, na bijna 40 jaar een voorhoedefunctie vervuld te hebben op het gebied van de niet-westerse podiumkunsten in Nederland.

Premieres

Zie Category:Premieres Soeterijn, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave TheaterInstituut Nederland, 2007