Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Siroe re di Persia is een dramatische opera in drie bedrijven van Johann Adolf Hasse op een libretto van Pietro Metastasio.

Wereldpremière: 2 mei 1733, Teatro Malvezzi, Bologna.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.

Verhaal

Medarse wil Siroe vervangen als Cosroe's erfgenaam. Siroe is verliefd op Emira, de dochter van Cosroe's voormalige vijand Asbite, vermomd als een man genaamd Idaspe, terwijl Siroe op zijn beurt wordt bemind door zijn vaders minnares Laodice. Uiteindelijk erkent Cosroe de loyaliteit van Siroe en Emira, en maakt Siroe de nieuwe koning.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.      Bronnen