Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opSimon Boccanegra - Giuseppe Verdi

Simon Boccanegra is een Italiaanse opera met een proloog en drie bedrijven van Giuseppe Verdi op een libretto van Francesco Maria Piave, gebaseerd op het toneelstuk Simón Bocanegra van Antonio García Gutiérrez.

Wereldpremière: 12 maart 1857, Teatro La Fenice, Venetië Later reviseerde dit werk met ook wijzigingen in het libretto door Arrigo Boito; het werd in deze versie voor het eerst opgevoerd op 24 maart 1881 in Teatro alla Scala, te Milaan.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Zie voor verdere details: Opera-archief.nl

      Bronnen