De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Simon van der Geest als dansmeester in Ariadne auf Naxos Richard Strauss-Hugo von Hoffmannsthal 73964.jpg


Portret van Simon van der Geest als dansmeester in Ariadne auf Naxos (Richard Strauss/Hugo von Hoffmannsthal). Schilderij van Ludo Mebis, ca. 1985. Collectie TIN.

NaamSimon van der Geest
Geboren1935
Overleden2001
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Biografie

Simon van der Geest (1935-2001) was een Nederlands opera-, concert- en liederenzanger in het stemvak tenor. Na een opleiding zang aan het Amsterdams Muzieklyceum, waar hij les kreeg van onder andere Paula Lindberg en Julius Patzak, debuteerde hij in 1958 in de Matthäus Passion. Vervolgens zong hij met veel succes bij de Wiener Kammeroper in Oostenrijk.

Bij De Nederlandse Operastichting debuteerde hij in 1966 als Tamino in 'Die Zauberflöte' van Mozart. Bij dit gezelschap zong hij daarna als lyrische tenor vele rollen in opera's, waaronder als Albert Herring in de gelijknamige opera, als heks in 'Hansel und Gretel', als Basilio in 'Le Nozze di Figaro', en als dansleraar in 'Ariadne auf Naxos'.

Daarnaast trad hij regelmatig op als concertzanger, onder andere in de Matthäus Passion, en in radioconcerten. Zijn laatste optreden was in 1985 als keizer Altoum in 'Turandot' van Puccini.

Zie verder zijn profiel op de website van Dutch divas

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Foto's

Cora Canne Meijer en Simon van der Geest in L'heure espagnole, De Nederlandse Operastichting, 1969. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN. Simon van der geest, Joseph Spelthan en Antoinette Tiemessen in Die Fledermaus, De Nederlandse Operastichting 1968. Foto: Particam pictures/MAI. Collectie TIN.

Links: Cora Canne Meijer en Simon van der Geest in L' heure espagnole, De Nederlandse Operastichting 1969. Rechts: Simon van der geest, Joseph Spelthan en Antoinette Tiemessen in Die Fledermaus, De Nederlandse Operastichting 1968. Foto's: Particam pictures/MAI. Collectie TIN.

Simon van der Geest en Judith Pierce in Albert Herring, Opera-Studio 1967. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN. Lind Esther Gray en Simon van der Geest in Jevgeni Onjegin, De Nederlandse Operastichting 1975. Foto: Jaap Pieper. Collectie TIN.

Links: Simon van der Geest en Judith Pierce in Albert Herring, 1967. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Lind Esther Gray en Simon van der Geest in Jevgeni Onjegin, De Nederlandse Operastichting 1975. Foto: Jaap Pieper. Collectie TIN.

Overig

Het archief van Simon van der Geest bevindt zich in de Collectie TIN.

Bronnen