In de week van 20 mei vind er technisch onderhoud aan de TheaterEncyclopedie plaats. De website is gedurende deze dagen geblokkeerd voor wijzigingen. Artikelen lezen kan nog wel, al zal er op dinsdag een onderbreking zijn. Volgens plan is de Theaterencyclopedie uiterlijk donderdag 23 mei weer beschikbaar.
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamSimon Hammelburg
Volledige naamPhilip Simon Hammelburg
Geboren28 februari 1952
Amsterdam
BeroepCabaretier, Auteur
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Simon Hammelburg (1952) is een Nederlandse cabaretier en auteur van van cabaret- en luisterliedjes. Hij maakte samen met Ron Klipstein enkele cabaretprogramma's: Wereldgebeuren in een Notendop (regie Ted de Braak) en Virus (regie Fred Florusse - Don Quishocking) met begeleiding van Wim Valenkamp. De eerste hit werd een feit met het verschijnen van hun single "Luister nog even" (Ariola).

Vlak voor de eerste Golfoorlog (1991) schreef en produceerde hij met Ralph Inbar, cineast Floris Sijbesma en met behulp van Midden-Oosten correspondent Conny Mus de videoclip Shalom from Holland. Het nummer, waaraan tientallen Nederlandse en buitenlandse artiesten meewerkten (waaronder George Baker, Adèle Bloemendaal, Ruud Bos, Marco Borsato, Ted de Braak, Jaap Dekker, Lex Goudsmit, Donald Jones, Caroline Kaart, Ben Kramer, Lenny Kuhr, Thijs van Leer, Maggy Macneil, Harry Sacksioni en Daniël Wayenberg) werd veelvuldig op de Nederlandse en Israëlische televisie vertoond, op CNN. De soundtrack werd een hit na introductie van Willem Duys in zijn programma Muziekmozaïek.

In 1996 publiceerde Hammelburg zijn boek "Kaddisj voor Daisy" bij uitgeverij Kok te Kampen waarmee hij als schrijver landelijke bekendheid verwierf. Het is gebaseerd op 1200 interviews met holocaust-overlevenden en hun kinderen.

Simon Hammelburg schijft nog steeds boeken en cabaret- en luisterliedjes.

Zie verder wikipedia

Theater/Dans

  • Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen