Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamSigurd Leeder
Volledige naamCarl Eduard Wilhelm Leder
Geboortedatum14 augustus 1902
Geboorteplaats Hamburg
Overlijdensdatum20 juni 1981
Overlijdensplaats Herisau
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans

Biografie

Sigurd Leeder en Duitse danser, choreograaf en pedagoog, die ook bekend staat (samen met Albrecht Knust) als verdere ontwikkelaar van de Kinetografie Laban, in de Angelsaksische wereld Labanotation genaamd.

Als danser werd hij opgeleid door o.a. Mary Wigman. Danste in de jaren twintig van de twintigste eeuw in verscheidene ensembles in Europa, waar hij ook Rudolf von Laban en Kurt Jooss ontmoette en met beiden nauw ging samenwerken. Hij maakt voorts diverse choreografieën.

Door de nazi-dreiging vertrok hij met het gezelschap van Kurt Jooss o.a. naar Engeland, waar hij in Darlington de Joos-Leeder dance Studio oprichtte. Wanneer Kurt Joos na WOII terug keert naar Duitsland om de leiding van de Folkwang-schule te Essen op zich te nemen, blijft Sigurd Leeder veder in Engeland lesgeven. Een van zijn leerlingen daar is Birgit Cullberg, die in 1967 het Cullberg Ballet in Zweden zou oprichten. Vanuit Engeland werkt hij ook regelmatig in Zwitserland samen met Mary Wigman, Rosalia Chladek en Harald Kreutzberg.

Na zijn overlijden in 1981 wordt zijn uitgebreide archief betreffende zijn artistieke nalatenschap als danser en choreograaf en m.b.t de ontwikkeling van de Kinetografie Laban ondergebracht in het Schweizer Tanzarchiv.

Zie ook: wikipedia] in het Engels.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in Nederland te zien is geweest en waarbij hij geregistreerd werd voor de kostuums in de Productiedatabase

Bronnen