Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Affiche-GielijnEscher-D1974-010.jpg


Het standaard-affiche van het Shaffy Theater, naar ontwerp van Gielijn Escher. In de ster werd de titel van de voorstelling gedrukt.

NaamShaffy, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.


Het Shaffy theater bevond zich in het gebouw Felix Meritis, dat gebouwd werd in 1787-1788.

Shaffy Theater 1968-1988

In 1968 huurde Steve Austen, roadmanager van Ramses Shaffy, de voormalige tekenzaal in het gebouw Felix Meritis in Amsterdam voor het programma Shaffy Chantant. Hij noemde het zaaltje Shaffy theater, naar Ramses Shaffy - als hommage aan zijn inspiratie. In de loop der tijd huurde Steve Austen steeds meer zaaltjes, tot hij uiteindelijk alle zalen van het gebouw huurde. Het eerste programma, waaraan ook Ramses zijn medewerking verleende, beleefde begin 1969 zijn première. Daarmee opende het Shaffy Theater, dat naam maakte als pleisterplaats voor de Nederlandse en Vlaamse avant-garde met optredens van onder andere Neerlands Hoop, Onafhankelijk Toneel, Baal, Hauser Orkater, Radeis, Anne Teresa de Keersmaeker, Guido Lauwaert en vele, vele anderen.

Het betekende het begin van een stormachtige ontwikkeling die in een paar jaar tijd leidde tot een overvol dagelijks programma van zeer uiteenlopende voorstellingen in alle zalen, die onder de naam Shaffy werden aangeboden en door een enthousiast en veelkoppig publiek werden bezocht.

Vanaf 1988 zette de Stichting Felix Meritis de activiteiten in eigentijdse vorm voort: Felix Meritis werd een Europees Centrum voor Kunst en Wetenschappen.

Herinneringen aan het Shaffy Theater

Ter gelegenheid van het 80ste geboortejaar van Ramses Shaffy en het feit dat het Shaffy Theater 45 jaar geleden zijn deuren opende, organiseerde Felix Meritis het Shaffy Weekend op 8 en 9 november 2013. Over de geschiedenis van het Shaffy Theater werden herinneringen aan het Shaffy Theater verzameld en gepubliceerd op de website van Felix Meritis.

De herinneringen zijn geschreven door auteurs die het Shaffy Theater (1968-1988) persoonlijk hebben meegemaakt. Hun verhalen geven een goede indruk van het veelzijdige "theater waar alles kan" in die jaren.

Zie: Shaffy Theater: De verhalen

Premieres in het Shaffy Theater

Een overzicht van de Voorstellingen die in het Shaffy Theater in première zijn gegaan

Producent Shaffy Theater

Een overzicht van de voorstellingen die door het Shaffy Theater zijn geïnitieerd, dan wel waarbij zij in samenwerking met andere podiumkunsten-instellingen als co-producent betrokken zijn geweest.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de Zeventiende Eeuw. Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers eds. (Theater Instituut Nederland, Amsterdam 2007)
  • Loes Gompes en Merel Ligtelijn, Spiegel van Amsterdam: Geschiedenis van Felix Meritis (Stichting Felix Meritis en Rozenberg Publishers, Amsterdam 2007)