De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamSebastian Nichita
Overleden6 januari 2009
München
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Sebastian Nichita (????-2009) was een Hongaarse danser die zijn opleiding kreeg aan de Staats Balletacademie van Roemenië, aan de Hogeschool voor de Künsten van Hongarije en de Hongaarse Dansakademie te Boedapest. Zijn eerste professionele engagement kreeg hij in 1999 bij het Pittsburgh Youth Ballet.

In 2002/2003 kreeg hij een contract bij Het Nationale Ballet, maar verhuisde na één seizoen naar het Nederlands Dans Theater, waar hij tevens zijn ambitie om choreograaf te worden kon ontwikkelen. De succesvolle choreografie Among myselves bracht hem in 2005 naar het Ballet van de Staatsoper Unter den Linden, thans opgegaan in het Staatsballet Berlin. In het seizoen 2006-2007 danste hij opnieuw bij Het Nationale Ballet en vertrok vervolgens naar het Gärtnerplatztheater te München, waar hij op 6 januari 2009 op onverklaarbare wijze plotseling stierf.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Bronnen