De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSchouwburg Het Park, Hoorn
PlaatsHoorn
TypeTheatergebouw
 Website


Informatie

Schouwburg en Congrescentrum het Park is gevestigd in het centrum van Hoorn, met prachtig uitzicht over het Hoornsche Hop. Het Park biedt elk jaar een gevarieerd aanbod aan voorstellingen, van grote musicalproducties tot jong talent. De twee theaterzalen (de Hamletzaal en de Othellozaal) bieden samen plaats aan meer dan 1500 bezoekers.

Bouwgeschiedenis

Architect: Ton Alberts, Max van Huut, Marius Ballieux

Bouwjaar: 2001-2004

De bouw van het fraai gelegen theater aan het Hoornse Hop (IJsselmeer) heeft veel vertraging opgelopen toen de toneeltoren (vrijwel gereed) op 10 april 2001 instortte – door constructiefouten, zoals TNO later vaststelde. De opening moest daardoor twee jaar worden uitgesteld. Het uiteindelijke gebouw is helder en transparant. De opmerkelijke toneeltoren is bekleed met titanium, de aansluitende daken hebben de groene kleur van gepatineerd koper. Met de rode bouwstenen en het vele glas geeft dit een opvallend effect. Een soort schouwburgbouw die vrij uniek is. Met dit concept haakten de architecten aan bij aspecten van de Jugendstil en de antroposofische ideeën over het bouwen (Alberts was antroposoof) waarbij aan ronde vormen de voorkeur werd gegeven boven rechte hoeken en zachte kleuren. Zo kregen de loges bijvoorbeeld ieder een eigen kleur. Deze werden door en onder leiding van Lanie van Petten, echtgenote van Alberts, aangebracht. Van Petten heeft voor dit werk een eigen techniek ontwikkeld: lagen van dun gespoten kleurpigmenten die gevoelig zijn voor de steeds veranderde lichtinval. De kleuren van de regenboog lopen in de benedenfoyers van geel en rood tot paars toe, spelend met de weerkaatsing van zon en zee door de ligging aan het water.

Alle zalen en foyers in het gebouw hebben namen die zijn ontleend aan toneelstukken van Shakespeare. Zo is er een Romeozaal en Juliazaal (vergaderzalen) en kregen de foyers namen als Horatio, Ophelia en Desdemona. Het theatercafé (brasserie-restaurant) heet Midzomernachtsdroom. Zowel uit de foyers als uit de brasserie, met terras aan het water, heeft men een schitterend weids uitzicht.

Premieres

Zie Category:Premieres Schouwburg Het Park, Hoorn

Zie ook Category:Premieres Schouwburg en Congrescentrum Het Park, Hoorn

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007