De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSchouwburg, Amstelveen
Eerdere naamCultureel Centrum, Amstelveen
PlaatsAmstelveen
TypeTheaterzaal
Bouwjaar2000, 2001
Openingsdatum3 januari 1975
 Website


Van Cultureel Centrum tot Schouwburg

In 1973-1974 werd aan het Plein 1960 (nu Stadsplein) in Amstelveen, in opdracht van de gemeente, een Cultureel Centrum gebouwd naar ontwerp van architect R.D. Bleeker.

Het besluit tot de bouw was al in 1962 genomen maar het duurde toch nog ruim 10 jaar voor dat de eerste paal geslagen werd. Het Centrum was opgezet als ontmoetingsplaats en bevatte een theaterzaal, een bioscoopzaal, een café-restaurant, een zaal voor lezingen, repetities en exposities, de VVV en de nodige kantoren.

Als theater werd het op 3 januari 1975 geopend met optredens van het Internationaal Folkloristisch Danstheater en de cabaretier Fons Jansen.

In 1999 werd het centrum Schouwburg Amstelveen en in de jaren 2000-2001 volgde een ingrijpende verbouwing naar ontwerp van Benthem Crouwel Architecten BV. Achter een lange gevel, de zogenaamde cultuurstrip, kwam naast de schouwburg ook de Volksuniversiteit, de muziekschool en het poppodium te liggen. De schouwburg kreeg een nieuwe entreehal en horecavoorzieningen, een kleine zaal met plaats voor 237 bezoekers. De vlakke vloer heeft een variabel speelvlak van 175m2. Ook de grote zaal, met orkestbak, werd gerenoveerd en heeft nu 663 plaatsen verdeeld over zaal en een balkon. Het lijsttoneel is 14,50 meter breed en 6,80 meter hoog. Het toneel zelf is 20 meter breed, 19,15 meter hoog en 10 meter diep. Er wordt breed geprogrammeerd.

Premieres

Voorstellingen die in deze schouwburg in premiere zijn gegaan, zie Premieres Schouwburg, Amstelveen

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007