Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSchiller Theater, Utrecht
Opgericht1971
PlaatsUtrecht
TypeTheaterzaal
ThemaCabaret
 Website


Schiller Theater

Toen de Utrechtse cabaretier Hennie Oliemuller op zoek was naar een eigen theater werd hij door de heer Schiller van Openbare Werken van de gemeente gewezen op een groot middeleeuws huis aan de Minnebroedersstraat 11 - dat inderdaad geschikt bleek. Uit dank werd het theater naar de tipgever genoemd.

Van 1971 - 2000 trad Oliemuller er regelmatig op naast vele andere cabaretiers o.a. het toen nog aankomende talent, Tineke Schouten.

Na zijn dood dreigde het theater plaats te moeten maken voor winkels en woonruimten. De Stichting Behoud Schiller Theater werd opgericht en eind 2003 werd de verwaarloosde zaal verkocht aan het echtpaar Schinkel die hem eigenhandig renoveerde.

Het gebouw zelf, een Rijksmonument, werd gerestaureerd door Kuiver Adviesbouw. Aan de naam werd "Place Royal" toegevoegd waarmee verwezen werd naar het vroegere aanpalende logement van dezelfde naam, waar de tienjarige Wolfgang Amadeus Mozart in 1766 logeerde. Hij studeerde in de balzaal, het huidige theater. Ook Lodewijk Napoleon en de componist Brahms vonden er een onderkomen. De heropening vond plaats in 2005, op 27 januari, Mozart's geboortedatum. Er wordt nog steeds cabaret, toneel en muziek(theater) geprogrammeerd naast tal van andere activiteiten, mede nodig om dit ongesubsidieerde theatertje op de been te houden.

Het interieur heeft een zweem van barok. Kroonluchters, ornamentenplafond, donker rode houten lambrisering, glas in lood, een parket en sierlijk gestoffeerde stoeltjes. Verder is de deels houten pui fraai gerestaureerd met nieuw gehakte ornamenten.

De Stichting Behoud Schiller theater "Place Royale" deelt sinds 2013 jaarlijks een eigen Nederlandse Oeuvreprijs uit, als blijk van waardering voor het gehele oeuvre van een cabaretier of kleinkunstenaar.

Premieres

Zie Category:Premieres Schiller Theater, Utrecht

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Schiller Theater en Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007