De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamSaskia Holleman
Geboren20 mei 1945
Leeuwarden
Overleden10 juni 2013
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenMusical
IMDb-profiel

Biografie

Saskia Holleman 1945-2013 was een Nederlandse cabaretière en actrice. Zij werkte eind jaren zestig van de 20e eeuw mee aan diverse kleinkunstprogramma's, shows en musicals en andere theater- en tv-producties. Zij werkte voorts als fotomodel en vervulde bijrollen in twee filmproducties.

Ondanks haar korte theaterloopbaan, die werd afgebroken door een ongeluk, maakten diverse media gewag van haar overlijden, omdat zij in in 1970 geposeerd had voor een naaktfoto van Hendrik Jan Koldeweij, die bedoeld was voor het voor het blad sextant van de periodiek van de NVSH, maar die door de Pacifistich Socialistische Partij in 1971 gebruikt werd voor een verkiezingsposter. Deze poster veroorzaakte nogal veel ophef en werd later in 2011 in het Museum voor Communicatie door de bezoekers verkozen tot beste verkiezingsposter sinds 1918.

Saskia Holleman kreeg haar theateropleiding aan de Academie voor Kleinkunst o.l.v. Johan Verdoner. Toen haar loopbaan in theater werd afgebroken door een ongeluk ging zij rechten studeren en werkte vanaf 1979 als strafrecht advocaat.

Zie ook wikipedia

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Film

In 1967 speelde Saskia Holleman een bijrol in de film: 'Who's That Knocking at My Door' onder regie van Martin Scorsese.

In 1974 speelde zij voorts een rol in het deel 'The Happy Necrophiliacs' onder regie van Lasse Braun uit de 10-delige film: 'Wet Dreams'

Externe Links

Zie de spraakmakende poster

Bronnen