De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Sanne Danz (1961) maakte haar eerste decorontwerpen op de kunstacademie Minerva te Groningen, waar ze in 1986 afstudeerde aan de afdeling Ruimtelijk ontwerp en omgevingsvormgeving. Na een postacademisch jaar aan de Rijksacademie in Amsterdam koos ze voor scenografie. Sinds 1989 ontwerpt zij decors voor toneel-, mime- en dansvoorstellingen vaak op locatie: naast grote en kleine zalen ook in boerenschuren, fabriekshallen, caravans en circustenten. Ze ontwerpt tevens tentoonstellingen en doceert scenografie aan de Theaterschool in Amsterdam.

Vanaf 1989 is Danz vaste decorontwerper van mime-groep Suver Nuver, en vanaf 1996 werkt ze vaak samen met regisseurs Matthijs Rümke en Moniek Merkx.

Kenmerkend voor de stijl van Danz zijn de heldere, duidelijke kleuren en kleurvlakken, grote lijnen en monumentaliteit.

Twee voorstellingen van Artemis met decors van Danz wonnen de Hans Snoekprijs voor jeugdtheater: Broer en zus en zo in 1994 en Bizon & Zoon in 1998. In 1989 was Danz een van de finalisten voor de Prix de Rome Beeldende Kunst en Theater. Haar werk was te zien op diverse tentoonstellingen, waaronder Toneelbeeld in Nederland in de Beurs van Berlage en Indecorum in het Nederlands Architectuur Instituut. Daarnaast maakte haar werk deel uit van de Nederlandse inzending naar de Praagse Quadriennaile (International Exhibition of Scenography and Theatre Architecture) in 2003 en 2007.

In de Verenigde Staten ontwierp ze in 2003 het decor voor de voorstelling Once upon a forest van theatergroep Children's Theatre Company, die een regionale Tony Award won.

Sanne Danz ontving de Zilveren Krekel 2016 voor meest indrukwekkende podiumprestatie voor haar decorontwerp van Alice in Wonderland (8+) van Maas theater en dans.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen met decor van Sanne Danz zie Decor Sanne Danz

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen