Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


STA - Amsterdam

Someone.gif

NaamSTA - Amsterdam
Opgericht1972
Opgeheven1986
GenreToneel

STA – Amsterdam of kortweg de STA was een theaterorganisatie die in 1972 werd opgericht door de Gemeente Amsterdam ten behoeve van de theatertechnische en administratieve dienstverlening aan de door Amsterdan gesubsidieerde toneelgezelschappen. Voluit was de naam van deze organisatie Stichting Theatertechniek en –Administratie.

De organisatie werd ingegeven door de opheffing van van het grote toneelgezelschap De Nederlandse Comedie als een van de gevolgen van de Aktie tomaat in de jaren 1969/70 en de oprichting van nieuwe gezelschappen met een meer experimenteel karakter. De technische en administratieve medewerkers en daarmede de kennis en ervaring, alsmede de goederen van dit gezelschap werden vervolgens ondergebracht in deze nieuwe facilitaire stichting.

De theatertechnisce medewerkers werden in eerste instantie naar behoefte gedetacheerd bij de verschillende toneelgezelchappen zoals het nieuw opgerichte Publiekstheater dat de plaats van de voormalige Nederlandse Comedie in de Stadsschouwburg in Amsterdam in ging nemen, Toneelgroep Centrum, The Family, Toneelgroep Baal en Podium. De theatertechnische materialen werden verhuurd en diensten zoals het vervaardigen van decors, kostuums, rekwisieten, kap en grime, administratie en de faciliteiten voor drukwerken, werden naar gebruik in rekening gebracht aan de verschillende gezelschappen, alsmede een aandeel in de algemene kosten.

De aan de subsidie van de Gemeente Amsterdam verbonden verplichte ‘winkelnering’ bij de STA was geen onverdeeld succes en na een jaar gaven de inspicënten in detachering er de voorkeur aan in vaste dienst te treden bij de diverse gezelschappen. De technische materialen bleven echter in beheer bij de STA; daarvoor en het onderhoud bleef de theatertechnicus Cor de Vries in dienst, alsmede Cor Lamers voor de rekwisieten. Het bleek verder steeds weer een opgave de bekostiging sluitend te krijgen en ging men alle diensten en materialen van de organisatie ook aan niet door de Gemeente Amsterdam gesubsideerde gezelschappen aanbieden.

Na 14 steeds weer moeizaam verlopen jaren werd besloten de STA op te heffen. Het decoratelier en de kappers en hun atelier werden geheel of gedeeltelijk overgenomen door Toneelgroep Amsterdam. De kostuums, rekwisieten, licht en geluid zijn deels naar het Theater Instituut Nederland gegaan, verkocht, geschonken en/of vernietigd. De drukkerij werd overgenomen en als zelfstandig commercieel bedrijf voortgezet. De meeste personeelsleden hebben zover bekend binnen de theaterwereld een nieuwe baan gevonden.

Zie verder de aparte pagina met het overzicht van alle Medewerkers van de STA - Amsterdam.

Theater/Dans

Bronnen