De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRyuichi Sakamoto
Geboren17 januari 1952
Tokyo
BeroepComponist
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Ryuichi Sakamoto (1952) is een Japans musicus, componist en acteur. Sakamoto werd bekend als lid van de Japanse synthesizer-rockgroep Yellow Magic Orchestra met medeoprichters Haruomi Hosono en Yukihiro Takahashi. De band was een belangrijke voorloper van de acid house en techno muziek aan het eind van de jaren tachtig, begin jaren negentig. Sakamoto werkte met David Sylvian samen op een groot aantal singles en de meeste van Sylvians albums. Sakamoto speelde naast de Britse rockzanger David Bowie in de film Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) van de Japanse filmregisseur Nagisa Oshima. Hij schreef ook de muziek voor deze film, waaronder het nummer Forbidden Colours, gezongen door Sylvian. Het werd een bescheiden hit. Sakamoto won een Oscar voor zijn filmmuziek voor The Last Emperor (1987) van Bernardo Bertolucci. Hij heeft ook soundtracks geschreven voor The sheltering sky, High Heels van Pedro Almodóvar, Wild Palms van Oliver Stone en Silk.

In 1992 componeerde Sakamoto de muziek voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona (1992), die wereldwijd werd uitgezonden en meer dan een miljard kijkers trok. In 1993 componeerde hij de muziek voor de film Little Buddha van Bernardo Bertolucci. In 2004 verscheen Chasm, in 2009 Out of noise. Op ambientgebied werkte Sakamoto samen met Alva Noto en Fennesz. Met Noto bracht hij o.a. Vrioon ('02), Insen ('05) en Revep ('05) uit, met Fennesz Sala Santa Cecilia ('05) en Cendre ('07).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als componist

Trivia

Sakamoto is getrouwd geweest met de Japanse pianiste en zangeres Akiko Yano, met wie hij heeft samengewerkt op sommige van haar opnamen. Hij staat bekend als een tegenstander van auteursrecht dat hij in het informaticatijdperk uit de tijd vindt.

Bronnen