De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ryan van den Akker (1960) is een Nederlanse musical- en stemactrice. Ze is vooral bekend geworden door haar stem die gebruikt is voor de tekenfilmeend Alfred J. Kwak en de musicals Cyrano en Elisabeth.

Ze nam deel aan het Nationaal Songfestival in 1998 met het lied "Over", in duet met Lone van Roosendaal. Ze werden vijfde met 48 punten.

Persoonlijk

Van den Akker woont in Maastricht. Ze heeft twee kinderen uit een eerdere relatie: dochter Marie (1996) en zoon Wybe (2000).

In oktober 2008 werd bekend dat van den Akker zou gaan trouwen met haar vriend, de piloot Jephte Lafour

Anderhalf jaar eerder, in april 2007, deed ze nog aangifte tegen haar ex-vriend Matthijs, die haar en haar kinderen mishandeld zou hebben

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Dag monster - Theater Eldorado - 1986-12-13
Pol - RO Theater - 1988-04-14
Messa - Stichting Lameuse - 1988-08-23
Victor, of de kinderen aan de macht - Maastrichts Theaterensemble Het Vervolg - 1989-02-17
Het balkon met de groene kaketoe - Theater van het Oosten - 1989-11-10
Alice Alice - Het Zuidelijk Toneel - 1990-04-08
En ik dan? - Nederlands Theaterbureau B.V. - 1991-01-23
Tsjechov - John van de Rest Produkties - 1991-09-27
Cyrano de musical - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1992-09-17
Schakels - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1996-10-01
De Jantjes - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1997-09-26
Elisabeth; het ware verhaal van Sissi, keizerin van Oostenrijk - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1999-11-21
Rex - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2001-06-14
Aspects of Love - Paul Vaes - 2002-04-29
Musicals in Ahoy' 2002 - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2002-06-20
Les parapluies de Cherbourg - Stichting Opera Zuid - 2007-12-22

Musicals

  • 1991-1993: Tsjechov (als Lika)
  • 1992-1994: Cyrano de Musical (als Roxane)
  • 1994-1996: My Fair Lady (als Eliza Doolittle)
  • 1997-1998: De Jantjes (als Jans)
  • 1999-2001: Elisabeth (als Elisabeth)
  • 2000-2001: Rex de Musical (als Joke)
  • 2002-2003: Aspects of Love (als Rose)
  • 2006-2007: Pol de Musical

Televisie

  • 1992-1995: Bureau Kruislaan (als Jenny Brink)

Theater

Prijzen

  • Van den Akker heeft in 1992 de Zilveren Harp van de Stichting Conamus voor haar rol in Cyrano ontvangen.

Filmografie

  • 1989 Mijn vader woont in Rio- Marjolein
  • jaren '80 Assepoester- Anastasia, Nasynchronisatie
  • 1994 The Lion King- Volwassen Nala, Nasynchronisatie
  • 1989-1991 Alfred J. Kwak- Alfred J. Kwak, Tekenfilmserie, stem in Nederland en Duitsland
  • 1990 Hoor mij eens- Pienemien, Schooltelevisieprogramma voor peuters
  • 1990 De Familie Oudenrijn- Gastrol
  • 1991 We zijn weer thuis- Mieke Tollema
  • 1992-1995 Bureau Kruislaan- Jenny Brink
  • 2002 Baantjer- Sanne, De Cock en de buitenaardse moord

Bronnen