De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRuth Horna
Volledige naamReintje Boot
Geboren1899
Overleden14 december 1983
Amsterdam
BeroepZanger, Pedagoog
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

was een bekende Nederlandse (opera-)zangeres (sopraan).

Biografie

Ruth Horna (1899 - 1983) was een bekende Nederlandse operazangeres in het stemvak sopraan en actief tijdens en na de WOII. In 1935 was haar eerste optreden voor de radio. In het seizoen 1936/1937 volgde haar eerste optreden als solist. Voor de oorlog was ze al zangpedagoog aan het Amsterdams Muzieklyceum. Tijdens de oorlog was ze verbonden aan de afdeling Opera van het Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam. Dat is haar na de oorlog kwalijk genomen. Na de oorlog heeft ze onder meer les gegeven aan het Conservatorium en aan de Toneelschool.

In 1948 is ze gestopt met optreden waarna ze uitsluitend zanglessen gaf. Ruth Horna doceerde volgens de zogenaamde Martienssen-Methode of ook wel het Martienssen-systeem genoemd naar de Duitse zangpedagoge Franziska Martienssen. Ze was docent van Johan van der Zalm, Gré Brouwenstijn, Jo Vincent, Marie Cécile Moerdijk, Pieter van den Berg, Jojo van Roy-Haanstra, Marco Bakker en vele anderen. Per 1 september 1952 was ze 'hoofdlerares' op het Amsterdams conservatorium. Ruth Horna trouwde 21 januari 1972 met Jo Voskuil.

Audio

Ruth Horna zingt Ozean, du Ungeheuer van Oberon van Carl Maria von Weber. Opname: 18 maart 1943, Concertgebouw Orkest, Amsterdam; dirigent: Willem Mengelberg.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen