Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamRutger Hauer
Volledige naamRutger Oelsen Hauer
Geboortedatum23 januari 1944
Geboorteplaats Breukelen
Overlijdensdatum19 juli 2019
Overlijdensplaats Beesterzwaag
BeroepActeur, Filmregisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel0000442
VIAF-profiel85511115

Rutger Hauer (1944-2019) was een Nederlands acteur die sinds de jaren tachtig voornamelijk in de Verenigde Staten werkt. Tot de filmprijzen die hij won behoren een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award.

Hauer woont officieel in Hollywood (VS). Als hij in Nederland is, bewoont hij een boerderij in Beetsterzwaag. Hij staat bekend om zijn uiterlijk (lichtblond, blauwogig) en veelzijdigheid; hij speelt zowel slechteriken als helden.

Biografie

Hauer is een zoon van Arend Hauer en Teunke Hauer-Mellema, beiden vooraanstaand in het amateurtoneel van die tijd. Toen hij een jaar of tien was, klom hij de planken op. Zijn debuut maakte hij in 1955, in Sophokles' Ajax'. Kort daarna maakte hij zijn onofficiële filmdebuut in 'Rust en Ruimte' uit 1956. De film werd in opdracht van de gemeente Schiermonnikoog gemaakt. Hauer is in de film aan het 'kuipjessteken' (met een stok door een bord met gat prikken waarop een emmer water staat).

Nadat hij de Toneelschool, Amsterdam afsloot in 1967 speelde hij een tijd in De Noorder Compagnie in diverse stukken. Daartoe behoren onder meer William Shakespeare's Richard III, John Steinbeck's Of Mice and Men, Joost van den Vondel's Joseph in Dothan, en Max Frisch' Biedermann und die Brandstifter.

In 1969 werd hij landelijk bekend door zijn hoofdrol in de televisieserie Floris, een avonturenreeks die zich in de Middeleeuwen afspeelde. In deze twaalfdelige serie van regisseur Paul Verhoeven speelde Hauer ridder Floris van Rosemondt.

Vanaf 1973 verwierf hij als filmacteur internationale bekendheid door zijn hoofdrol in Turks Fruit, (gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers). Dit leverde hem zijn eerste bijrol op in een Engelstalige film, The Wilby Conspiracy uit 1975, met Sidney Poitier en Michael Caine. Zijn rol werd nog niet voldoende gewaardeerd voor een internationale doorbraak, waarop hij zich weer op Nederlandse films van Verhoeven richtte (Keetje Tippel, Soldaat van Oranje en Spetters).

Vooral de laatste film was een groot succes en vormde voor Hauer en Verhoeven een springplank naar de Verenigde Staten. In 1981 brak Hauer in de Verenigde Staten door met zijn rol in de film Nighthawks. Goed gewaardeerde Amerikaanse films waar hij sindsdien in speelde zijn onder meer Blade Runner, The Hitcher, Blind Fury, Buffy the Vampire Slayer en Flesh & Blood. Laatstgenoemde titel uit 1985 vormde zijn tot op heden laatste samenwerking met Verhoeven. In 1988 speelde hij in Ermanno Olmi's Legend of the Holy Drinker, volgens Hauer de film waar hij het meest trots op is. Datzelfde jaar won hij een Golden Globe (Beste mannelijke bijrol in een miniserie gemaakt voor televisie) voor zijn rol in Escape from Sobibor.

In de jaren tachtig was hij ook in Engeland te zien in een reeks reclamespots voor Guinness. Deze surrealistische reclames werden door popcultuur-critici tot beste 'adverts' gekozen. Na 1990 ging Hauer steeds meer in B-films en televisieseries spelen. Hij was vooral te zien in actie-, horror- en sciencefictionfilms met een relatief laag budget, doorgaans in de rol van slechterik. Hauer speelde vaak psychopaten, robots, nazi's, vampiers en terroristen. Deze films maakten van hem geen grote filmster, maar zorgden er wel voor dat hij een van de productiefste en best betaalde acteurs van Hollywood werd.

In het nieuwe millennium begon Hauer aan een comeback naar de A-film. Zo speelde hij in 2003 een rol in Confessions of a Dangerous Mind, het regiedebuut van George Clooney. Verder speelde hij in de Hollywoodkaskraker Batman Begins en was hij te zien in Sin City, volgens veel critici de beste film van 2005.

In 2004 eindigde hij op nr. 92 tijdens de verkiezing van de Grootste Nederlander.

In 2006 richtte Rutger Hauer een filmschool op in Nederland: De Rutger Hauer Film Factory.

Zijn in april 2007 verschenen (Engelstalige) autobiografie All those moments is in het Nederlands vertaald onder de titel Hollander in Hollywood.

Met de Starfish Association zet Hauer zich in voor het lot van met Hiv besmette kinderen en zwangere vrouwen. Tevens steunt Hauer Sea Shepherd en maakt hij deel uit van de "Board of Advisors" van deze organisatie.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Aias - Producent onbekend - 1955-06-07
Antonius en Cleopatra - De Nederlandse Comedie - 1963-11-03
Toneel en poëzie - Studententoneel en Studentencabaret - 1967-07-21
Antigone - De Noorder Compagnie - 1967-10-07
De kale zangeres - De Noorder Compagnie - 1967-10-25
Karel - De Noorder Compagnie - 1968-04-05
Shakespeare-fragmenten - De Noorder Compagnie - 1968-05-27
Dubbelhartige onthullingen - De Noorder Compagnie - 1968-10-01
De man der herinnering - De Noorder Compagnie - 1968-12-07
De minnaar - De Noorder Compagnie - 1969-03-27
Joseph in Dothan - De Noorder Compagnie - 1969-09-25
De ontvoering - De Noorder Compagnie - 1969-10-11
Waar het kruis bij staat - De Noorder Compagnie - 1969-12-06
Traan - De Noorder Compagnie - 1969-12-06
U spreekt met uw moordenaar - De Noorder Compagnie - 1970-09-15
Van muizen en mensen - De Noorder Compagnie - 1970-10-16
Biedermann en de brandstichters - De Noorder Compagnie - 1971-02-16
De fysici - De Noorder Compagnie - 1971-09-10
Kabaal in Chioggia - De Noorder Compagnie - 1972-02-04
De regenmaker - De Noorder Compagnie - 1972-09-01
Suiker - De Noorder Compagnie - 1972-10-26
Cyrano de Bergerac - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1975-02-02

Filmografie

  • The Rite (2011) - Istvan Kovak
  • Hobo with a Shotgun (2011) - Hobo
  • The Mill and the Cross (2011) - Peter Bruegel
  • Life's a Beach (2010) - Jean-Luc
  • The 5th Execution (2010) - Mr. Hunt
  • Happiness Runs (2010) - Insley
  • Barbarossa (2009) - Federico Barbarossa
  • Oogverblindend (2009) - ...
  • The Prince of Motor City (2008, televisiefilm) - ...
  • The Rhapsody (2008) - ...
  • Bride Flight (2008) - Frank
  • Spoon (2008) - Victor Spoon
  • Magic Flute Diaries (2008) - Dr. Richard Nagel
  • Starting Over (Televisiefilm, 2007) - Peter Rossen
  • Moving McAllister (2007) - McAllister
  • 7eventy 5ive (2007) - Detective Criton
  • Goal II: Living the Dream (2007) - Rudi Van Der Merwe
  • Mentor (2006) - Sanford Pollard
  • Minotaur (2006) - Cyrnan
  • Crusade of Vengeance (dvd, 2006) - Grekkor
  • The Hunt for Eagle One (dvd, 2006) - Gen. Frank Lewis
  • The Poseidon Adventure (Televisiefilm, 2005) - Bisschop August Schmitt
  • Mirror Wars: Reflection One (2005) - The Boss
  • Dracula III: Legacy (dvd, 2005) - Dracula
  • Batman Begins (2005) - Earle
  • Sin City (2005) - Kardinaal Roark
  • Never Enough (2004) - Sebastian
  • Salem's Lot (Televisiefilm, 2004) - Kurt Barlow
  • Tempesta (2004) - Van Beuningen
  • In the Shadow of the Cobra (2004) - Gallo
  • Smallville televisieserie - Morgan Edge (Afl., Phoenix, 2003|Exile, 2003)
  • Alias televisieserie - Anthony Geiger (Afl., Phase One, 2003)
  • Confessions of a Dangerous Mind (2002) - Keeler
  • Warrior Angels (2002) - Grekkor
  • Scorcher (2002) - President Nelson
  • The God's Bankers (2002) - Kardinaal Marcinkus
  • Flying Virus (2001) - Ezekial
  • Turbulence 3: Heavy Metal (Video, 2001) - Co-piloot MacIntosh
  • Jungle Juice (2001) - Jean-Luc
  • The Last Words of Dutch Schultz (2001) - Arthur 'Dutch Schultz' Flegenheimer (Stem)
  • The Room (2001) - Harry
  • Wilder] (2000) - Dr. Sam Dennis Charney
  • The 10th Kingdom (Mini-serie, 2000) - Huntsman
  • Partners in Crime (2000) - Gene Reardon
  • Lying in Wait (2000) - Keith Miller
  • New World Disorder (1999) - David Marx
  • Simon Magus (1999) - Graaf Albrecht
  • Bone Daddy (1998) - William H. Palmer
  • Merlin (televisiefilm, 1998) - Koning Vortigern
  • Tactical Assault (1998) - Capt. John 'Doc' Holiday
  • The Ruby Ring (televisiefilm, 1997) - Patrick Collins
  • Deathline (1997) - John Anderson Wade
  • Lexx: The Dark Zone televisieserie - Bog (Afl., Eating Pattern, 1997)
  • Bleeders (1997) - Dr. Marlowe
  • Hostile Waters (televisiefilm, 1997) - Capt. Britanov
  • The Call of the Wild: Dog of the Yukon (televisiefilm, 1997) - John Thornton
  • Lexx: The Dark Zone (Mini-serie, 1997) - Bog
  • Omega Doom (1997) - Omega Doom
  • Blast (1997) - Leo
  • Knockin' on Heaven's Door (1997) - Curtiz
  • Precious Find (1996) - Armond Crille
  • Mr. Stitch (televisiefilm, 1996) - Dr. Rue Wakeman
  • Mariette in Ecstasy (1996) - Kapelaan
  • Crossworlds (1996) - A.T.
  • Blood of the Innocent (1995) - Dr. Lem
  • Fatherland (televisiefilm, 1994) - SS-Sturmbannführer Xavier March
  • The Beans of Egypt, Maine (1994) - Reuben Bean
  • Nostradamus (1994) - The Mystic Monk
  • Amelia Earhart: The Final Flight (televisiefilm, 1994) - Fred Noonan
  • Surviving the Game (1994) - Thomas Burns
  • Voyage (televisiefilm, 1993) - Morgan Norvell
  • Blind Side (televisiefilm, 1993) - Jake Shell
  • Arctic Blue (1993) - Ben Corbett
  • Buffy the Vampire Slayer (1992) - Lothos
  • Split Second (1992) - Harley Stone
  • Past Midnight (1992) - Ben Jordan
  • Beyond Justice (1992) - Tom Burton
  • Wedlock (televisiefilm, 1991) - Frank Warren
  • Bloodhounds of Broadway (1989) - The Brain
  • The Blood of Heroes (1989) - Sallow
  • As Long as It's Love (1989) - John Knott
  • Blind Fury (1989) - Nick Parker
  • The Edge (televisiefilm, 1989) - Rol onbekend
  • The Law of the Desert (Mini-serie, 1989) - Tom Burton
  • The Legend of the Holy Drinker (1988) - Andreas Kartak
  • Salute Of The Jugger (1988)
  • Escape from Sobibor (televisiefilm, 1987) - Alexander 'Sasha' Pechersky
  • Wanted: Dead or Alive (1987) - Nick Randall
  • The Hitcher (1986) - John Ryder
  • Flesh & Blood (1985) - Martin
  • Ladyhawke (1985) - Captain Etienne Navarre
  • Eureka (1984) - Claude Malliot Van Horn
  • A Breed Apart (1984) - Jim Malden
  • The Osterman Weekend (1983) - John Tanner
  • Blade Runner (1982) - Roy Batty
  • Inside the Third Reich (televisiefilm, 1982) - Albert Speer
  • Chanel Solitaire (1981) - Etienne de Balsan
  • Nighthawks (1981) - Reinhardt Heimar Wulfgar
  • Spetters (1980) - Gerrit Witkamp
  • Duel in de diepte (televisieserie, 1979) - John van der Velde
  • Grijpstra & De Gier (1979) - Rinus de Gier
  • Een vrouw tussen hond en wolf (1979) - Adriaan
  • Es begann bei Tiffany (televisiefilm, 1979) - Ryder
  • Pastorale 1943 (1978) - August Schultz
  • Mysteries (1978) - Johan Nagel
  • Soldaat van Oranje (1977) - Erik Lanshof
  • Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche handelsmaatschappij (1976) - Duclari
  • Het jaar van de kreeft (1975) - Pierre
  • Das Amulett des Todes (1975) - Cris
  • Keetje Tippel (1975) - Hugo
  • The Wilby Conspiracy (1975) - Blane Van Niekirk
  • La donneuse (1975) - Rol onbekend
  • Floris von Rosemund televisieserie - Floris von Rosemund (1975)
  • Pusteblume (1974) - Rick
  • Turks fruit (1973) - Erik Vonk
  • Repelsteeltje (1973) - De koning
  • Waaldrecht televisieserie - Rogier de Jonge (Afl., Taxi Meneer?, 1973)
  • The Pathfinders televisieserie - Pieter Van Pearsen (Afl., Sitting Ducks, 1972)
  • Floris (televisie) televisieserie - Floris van Rozenmond (12 afl., 1969)
  • Carola Gijsbers van Wijk (1969) - Rol onbekend (scènes verwijderd)

Externe Links

Bronnen