De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roos Ouwehand (1968) is een Nederlands actrice. Naast acteren schrijft ze columns voor het NRC Handelsblad. In 1993 deed ze eindexamen aan de Toneelschool, Amsterdam. Daarna sloot ze zich aan bij Toneelgroep Amsterdam waar ze tot 2002 speelde. Ze speelde in films als Filmpje! van Paul de Leeuw, Advocaat van de Hanen en Leef!. Op televisie is ze bekend van haar rol als Zeeuws Meisje in de gelijknamige jeugdserie en tegenwoordig van haar rol als Hannah de Swaan in Keyzer en De Boer Advocaten.

Ze schrijft columns voor NRC Handelsblad en publiceerde in 2009 een boek over de acteur Joop Admiraal.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Voorjaarsontwaken - Toneelgroep Amsterdam - 1989-02-01
Antigone - Stella Den Haag - 1990-11-16
Leger - Stichting Toneelschuur Producties - 1992-02-18
De kamer van Melina - Theaterschool - 1992-06-02
De vrouw van de zee - Toneelgroep Amsterdam - 1992-11-18
Zweet - Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar - 1993-02-07
Strauss Grunberg Mozart - Theaterschool - 1993-06-19
Eigenlijk ben ik Spaans - Toneelgroep Amsterdam - 1993-12-07
Elisabeth II - Toneelgroep Amsterdam - 1994-02-02
Nirvana - Toneelgroep Amsterdam - 1994-04-20
Ilias - Toneelgroep Amsterdam - 1994-11-12
Momenten van geluk - Toneelgroep Amsterdam - 1995-01-11
Ivanov - Toneelgroep Amsterdam - 1995-08-31
Barnes' beurtzang - Toneelgroep Amsterdam - 1995-12-06
Kom liefje, mijn beste vrienden walgen van me - Toneelgroep Amsterdam - 1996-03-27
De drang - Toneelgroep Amsterdam - 1996-09-21
Licht - Toneelgroep Amsterdam - 1996-12-24
Een soort Hades - Toneelgroep Amsterdam - 1997-05-02
Zinsbegoocheling - Toneelgroep Amsterdam - 1997-10-16
Herakles - Toneelgroep Amsterdam - 1998-01-22
Bakchanten - Toneelgroep Amsterdam - 1998-11-21
Dark Lady - Toneelgroep Amsterdam - 1999-01-09
Wiplala - Toneelgroep Amsterdam - 1999-02-03
Jorrie en Snorrie - Toneelgroep Amsterdam - 1999-03-03
Een ideale vrouw - Toneelgroep Amsterdam - 1999-04-23
De Cid - Toneelgroep Amsterdam - 1999-11-05
En - Toneelgroep Amsterdam - 1999-12-21
Jeanne d'Arc van de slachthuizen (Global Crisis / Jesus Loves You) - Toneelgroep Amsterdam - 2000-03-04
Verzameld werk - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 2000-10-22
The Massacre at Paris - Toneelgroep Amsterdam - 2001-03-08
Oidipous in Kolonos - Toneelgroep Amsterdam - 2001-10-11
De god van de slachting - Theatergroep Suburbia - 2009-02-04
Augustus- Oklahoma - De Utrechtse Spelen - 2011-05-01
Honingjagers - Ligthert Regisseert Wittenbols Schrijft - 2013-01-11

Filmografie

  • 1995 - de Buurtsuper - Carly
  • 1995 - Filmpje! - Marie Louise de Rooy
  • 1996 - Advocaat van de Hanen - Roxanne
  • 1998 - Het 14e kippetje - Aafje
  • 1998 - Zeeuws Meisje - Zeeuws Meisje
  • 1999 - Baantjer: De Cock en de moord aan boord - Louise van Staveren-Harinxma
  • 2002 - Russen: De doos van Pandora - Petra Krijgsman
  • 2003 - Ernstige Delicten: Kidnap - Clarissa van Gennep
  • 2005 - Leef! - Sybille
  • 2005 - Keyzer & De Boer Advocaten - Hannah de Zwaan (2005-2008)
  • 2008 - TBS - ontvoerde therapeute
  • 2009 - Annie M.G. Schmidt - Jeanne
  • 2010 - Bloedverwanten - Mylene
  • 2011 - Flikken Maastricht - : Verzorgd - Rol onbekend

Trivia

Roos is een dochter van cabaretpianist Coen Ouwehand en cabaretière Lia Karon

Bronnen