De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamRogier Schippers
Geboren28 juni 1962
Vrouwenpolder, Zeeland
BeroepActeur, Schrijver, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Rogier Schippers (1962) is een Nederlandse acteur, schrijver en regisseur. Hij volgde een opleiding tot acteur aan de faculteit theater van de Hogeschool Eindhoven van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Sinds zijn afstuderen in 1992 heeft Rogier Schippers zich ontwikkeld tot een veelzijdige theatermaker, die in afwisseling acteert bij grote en kleine theatergezelschappen, zelf theater maakt en toneelstukken schrijft. Daarnaast werkt hij aan teksten voor film, televisie en een roman. Schippers werkte onder andere met de regisseurs Johan Simons en Paul Koek (Theatergroep Hollandia), Mirjam Koen (Onafhankelijk Toneel), Karst Woudstra (Noord Nederlands Toneel) en Judith de Rijke. Ook was hij te zien in diverse tv-uitzendingen. Hij schreef en speelde bij Stichting Productiehuis Brabant onder andere Face The Music en We Could Be Heroes (beide in de regie van Hein Verhees) en schreef en regisseerde er Het evangelie volgens Maria. Hij is de sturende kracht achter Rapid Eye Movement, een terugkerend project waarin experiment en interdisciplinaire uitstapjes hand in hand gaan. Schippers kreeg vooral bekendheid met zijn project "Theatre of War", waarbij hij chatte met schrijvers uit oorlogsgebieden over de hele wereld; de teksten werden dezelfde avond nog gespeeld.

In zijn stukken wisselt Rogier Schippers vlijmscherpe dialogen af met monologen waarin de schoonheid en de banaliteit van het leven tegelijkertijd voelbaar zijn. Liefdevol en met humor voert hij in zijn teksten mensen op die verlangen naar liefde, in het bewustzijn dat de dood onvermijdelijk is.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Bronnen