De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Roel Adam (1953) is een Nederlandse toneelschrijver. Hij volgde van 1972 tot 1976 zijn opleiding tot dramadocent aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Roel Adam is vanaf 1976 in het jeugdtheater werkzaam als acteur, regisseur en schrijver. Hij was onder meer verbonden aan de jeugdtheatergroepen Lijn Negen, Theater Eldorado en Huis aan de Amstel. Hij debuteerde met de tekst Onweer, voor de jeugdtheatergroep Lijn Negen. Roel schreef die en zijn andere teksten met de hand op een Brother-typemachine met beeldscherm. Roel schreef voor onder andere het Ro-theater, Theater Teneeter, Rosa Sonnevanck en Maccus.

Op dit moment is hij artistiek medewerker bij een van de belangrijkste jeugdtheatergezelschappen in Nederland: de Toneelmakerij. Een groot aantal toneelteksten schreef Roel Adam voor Liesbeth Coltof naast Ad de Bont een van de artistiek leiders van dit gezelschap. Bij beiden is de, vaak benarde, positie van het kind in de huidige maatschappij een belangrijk onderwerp.

Roel Adam heeft een grote voorliefde voor de mogelijkheden van de taal. De leeftijd van zijn publiek vormt geen belemmering voor wat hij schrijft. Zelf zegt hij daarover in een interview: 'Bij het maken van theater voor kinderen moet je eerst door een poort, maar daarachter is het land net zo groot.'

Dat Roel Adam zijn vak verstaat, is af te lezen aan de prijzen die hij heeft gewonnen:

  • In 1999 en 2001 won Adam de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs, een jaarlijkse Nederlands-Duitse prijs voor jeugdtheaterteksten, voor resp. Bijna was ik goed en De dag dat mijn broer niet thuis kwam.
  • Op 23 februari 2014 won Roel Adam wederom de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs, ditmaal voor Mensenvlees, een kindervoorstelling over slavernij.

Zijn bewonderde schrijvers zijn Peter Handke, Anton Tsjechov, William Shakespeare en Franz Xaver Kroetz. Roel Adam zou geen ander genre dan toneel willen schrijven.

Quote: “Elke acteur zal altijd de schrijver teleurstellen. Als schrijver blijf je steeds in die droom zitten. Als je zelf regisseert ben je erbij en kun je de brug slaan van droom naar werkelijkheid.”

Over zijn werk zegt Roel: “Ik geloof het wel als mensen schrijven dat er bepaalde overeenkomsten in mijn werk zitten, maar ik zie ze zelf niet. Ik vind juist dat ik helemaal geen stijl heb. Ik probeer telkens iets nieuws te maken. Het is iedere keer weer anders. Als mensen dus over mijn stukken zeggen: Jezus, die jongen heeft helemaal geen stijl, dan kan ik me dat goed voorstellen.”

Ook heeft hij een aantal teksten bewerkt in de jaren negentig. Hij bewerkte Ionesco’s De koning sterft tot een nieuwe klassieker voor kinderen, De koning en de rest. Zijn stuk Nachthemel had hij geïnspireerd op De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry.

De stukken van Roel Adam zijn in meerdere talen vertaald en worden regelmatig in het buitenland gespeeld.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Externe Links

  • Voor een verzamelbundel met teksten van Roel Adam zie: www.itfb.nl
  • Recensie De tantes waar Roel Adam veelvuldig genoemd wordt zie: Recensie De Tantes
  • Recensie Metro, tekst en spel door Roel Adam zie: Recensie Metro

Bronnen