Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRobert Paul
Geboortedatum11 juli 1949
Geboorteplaats Amsterdam
BeroepZanger, Cabaretier
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel0666971
 Website

Biografie

Robert Paul (1949) is een Nederlands en entertainer en zanger. Hij is vooral bekend geworden als imitator van bekende Nederlanders.

Paul won in 1971 een talentenjacht op de TROS-televisie. In deze talentenjacht imiteerde hij onder meer Godfried Bomans, Swiebertje, Piet Ekel en diverse figuren uit De Fabeltjeskrant. Jurylid Jan Blaaser noemde zijn act geniaal en hief een glas champagne op hem. Hij won een auto, een Simca 1000, maar bleek nog geen rijbewijs te bezitten. Overigens deed ook Tineke Schouten mee aan dezelfde talentenjacht.

Hetzelfde jaar stond hij op het toneel met onder anderen Ramses Shaffy en Jos Brink. In 1978 bracht hij zijn eerste plaat uit met imitaties. Zijn meest succesvolle single was "'t Kan Vriezen, 't Kan Dooien" (1983), waarop hij Jan Pelleboer, Marco Bakker, de Zangeres Zonder Naam, Henny Vrienten, Conny Vandenbos en Lee Towers imiteerde.

Vanaf 1980 brengt Robert Paul regelmatig nieuwe theaterprogramma's. Aanvankelijk lag de nadruk sterk op de imitaties, maar later ging hij meer liedjes en conferences doen als zichzelf. In 1996 was hij de spilfiguur in het televisieprogramma "Parodie Parade".

In 2005 en 2007 vertolkte hij de stem van Meneer de Uil tijdens het uitreiken van de Gouden Televizier-Ring. Tegenwoordig is Paul gestopt met optreden.

Robert Paul had tijdens zijn jaren als etaleur en decorateur al een cabaret-variéténummer en won in 1971 een door het blad De Posthoorn uitgeschreven talentenjacht in Scheveningen. Radiowerk volgde, alsmede een optreden in het TROS-tv-programma "Het C-gat uit". Hij werd hierin ontdekt door Beppie Nooy jr., die hem prompt engageerde voor haar cabaretrevue "Liefde is had je me maar". Hij ging optreden met liedjes en vooral imitaties van bekende Nederlanders en stond twee seizoenen met Mini en Maxi in hun theaterproduktie "Showtime". Een rol in de musical "Hé kijk mij nou" volgde, evenals presentatiewerk voor de TROS-televisie. Zijn single "Toppers van toen" vol imitaties van artiesten scoorde hoog en in 1980 verscheen van hem een LP "Profiel". In dat jaar begon hij ook met zijn one man theatershow. In 1983 scoorde hij een nieuwe hit met "Het kan vriezen het kan dooien". Op 15 oktober van dat jaar vierde hij zijn 12 1/2-jarig jubileum. Opleiding: MULO, zangles van Elisabeth Glastra van Loon, spraakles van Georgette Rejewsky.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Liefde is... had je me maar! - Amsterdams Volkstoneel - 1972-01-05
Hé, kijk mij nou - Pallas Theater- en Televisie Produkties BV - 1978-02-16
One man show - Robert Paul - 1980-09-06
Robert Paul Theatershow - Robert Paul - 1983-11-27
Zo gepiept - Robert Paul - 1984-09-07
Gekkenwerk - Robert Paul - 1986-11-21
Ruimtevrees - Robert Paul - 1989-09-19
Het trappenhuis - Robert Paul - 1991-11-07
Knetter - Robert Paul - 1993-10-20
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen met een choreografie van hem
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem voor het decor
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen