Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Robbert-Jan Henkes


Biografie

Robbert-Jan Henkes studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de bezetting van een universiteitsgebouw in 1982 ontmoette hij Erik Bindervoet.

Sinds die bezetting maken ze samen Platforum, een onregelmatig maar geregeld verschijnend literair-maritiem-filosofisch tijdschrift voor expliciete lyriek, poëzie, vertalingen, tekeningen en kennisvelden die in de belangstelling staan. Ze richtten Platforum oorspronkelijk op om commentaar te leveren op de gebeurtenissen, maar al gauw stonden er bijdragen van een heel ander soort in het tweemanstijdschrift.

De samenwerking tussen Bindervoet en Henkes gaat verder. Vanaf 1986 publiceren ze gezamenlijk in literair-cultureel tijdschrift Hollands Maandblad, Filosofie Magazine en andere periodieken.

Bindervoet en Henkes hebben samen veel vertaald, waaronder Tarkovski, Mariëngof, Joyce, De Quincey, Stanshall en Shakespeare. Verder treden ze samen veel op, onder andere op Crossing Border, Double Talk, Oerol, Perdu, De Nachten en VPRO Music Hall.