In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Robbert-Jan Henkes

Unknown.png

NaamRobbert-Jan Henkes
Geboortedatum1962
Geboorteplaats Eindhoven
DBNL-profielDBNL-profiel


Biografie

Robbert-Jan Henkes studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de bezetting van een universiteitsgebouw in 1982 ontmoette hij Erik Bindervoet.

Sinds die bezetting maken ze samen Platforum, een onregelmatig maar geregeld verschijnend literair-maritiem-filosofisch tijdschrift voor expliciete lyriek, poëzie, vertalingen, tekeningen en kennisvelden die in de belangstelling staan. Ze richtten Platforum oorspronkelijk op om commentaar te leveren op de gebeurtenissen, maar al gauw stonden er bijdragen van een heel ander soort in het tweemanstijdschrift.

De samenwerking tussen Bindervoet en Henkes gaat verder. Vanaf 1986 publiceren ze gezamenlijk in literair-cultureel tijdschrift Hollands Maandblad, Filosofie Magazine en andere periodieken.

Bindervoet en Henkes hebben samen veel vertaald, waaronder Tarkovski, Mariëngof, Joyce, De Quincey, Stanshall en Shakespeare. Verder treden ze samen veel op, onder andere op Crossing Border, Double Talk, Oerol, Perdu, De Nachten en VPRO Music Hall.