De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rina Penso.jpg

NaamRina Penso
Geboren26 oktober 1927
Willemstad
BeroepActrice, Zangeres
 Website

Biografie

Rina Penso (1927) is een Curaçaose actrice. Zij is een van de grote actrices van Curaçao en schitterde aanvankelijk in de , veelal door May Henriquez, bewerkte stukken van het wereldrepertoire in het Sticusa theater Cultureel Centrum Curaçao. Met haar solo van het fameuze Sorry wrong number - werd ze tot beste actrice uitgeroepen op het Daily Journal Theaterfestival (1971) in Caracas, Venezuela.

Rina Penso was mede-oprichter van Toneelvereniging Thalia . Toneelvereniging Thalia werd in 1967 opgericht vanuit het idee dat Curaçaoënaars ook alleen een toneelgroep in leven kunnen houden, zonder hiervoor afhankelijk te zijn van Nederland. Penso is als actrice actief bij Thalia. Ze vertaalt ook stukken naar het Papiamentu.

Ze was als actrice ook in Nederland werkzaam. Zo speelde ze in 1990 in een voorstelling van John Leerdam en Ad van Kempen voor Theater Cosmic: Seis den Un (6x1). Deze voorstelling was een aaneenschakeling van zes monologen die, naast Penso, gespeeld werden door Laura Quast, Diana Lebacs, Annemarie Braafheid, Norma Cova en Greta Trapenberg.

Penso speelde mee in een aantal films, waaronder Ava & Gabriel – Un historia di amor (1990) en Almacita die desolato (1986) van Felix de Rooy naar een scenario van Norman de Palm. Verder speelde ze een rol in de tv-films Boka Sarantonio en Famia Kibrá van regisseur Pacheco Domacassé.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de vertaling

Film

Penso speelde mee in een aantal films, waaronder Ava & Gabriel – Un historia di amor (1990) en Almacita die desolato (1986) van Felix de Rooy naar een scenario van Norman de Palm.

TV

Ze speelde een rol in de tv-films Boka Sarantonio en Famia Kibrá van regisseur Pacheco Domacassé.

Bronnen