De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rika Jansen 92135.jpg


Rika Jansen. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

NaamRika Jansen
Volledige naamHendrika Elisabeth Jansen
PseudoniemZwarte Riek
Geboren8 oktober 1924
Amsterdam
BeroepZanger, Cabaretier

Biografie

Rika Jansen (1924-2016) was een Nederlands zangeres, bekend onder haar artistennaam Zwarte Riek. Zij werkte tot na de oorlog in de zaak van haar vader, maar probeerde evenals haar zuster Marie (Maria Zamora) de artistieke ladder te beklimmen. Zij begon onder de schuilnaam Rosita Laviero met het zingen van Portugese liedjes, later gevolgd door een Spaans, Duits en Engels repertoire.

Zij trad op met een acrobatenact, "The Rico's", maar kreeg landelijke en later zelfs internationale bekendheid door toedoen van Kees Manders, die overigens jarenlang haar man was. Deze bracht haar ertoe - zij noemde zich inmiddels Fanny Black - ook Jordaanse liedjes te zingen, waarmee zij veel succes oogstte en in mei 1956 tot Prinses van de Jordaan gekozen werd. In dat repertoire werkte zij onder de naam Zwarte Riek. Zij was de vedette in Manders' Moulin Rouge en trad in 1964 met een one woman show op in Carnegie Hall in New York.

Na haar scheiding woonde zij jarenlang in Spanje, maar sinds 1981 is zij terug in Nederland. Successen, waarmee zij ook vaak op televisie was te zien en te horen, waren de liedjes "M'n wiegie was een stijfselkissie" en "Amsterdam huilt".

Zie voor een uitgebreide biografie: de website Resources Huygens en verder wikipedia.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de muziek onder de naam Zwarte Riek

Bronnen