De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRien Baartmans
Geboren27 juni 1937
Overleden8 september 1993
BeroepPoppenspeler
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Rien Baartmans (1937-1993 ) was een Nederlandse poppenspeler. Hij was vooral bekend van zijn Rikkie en Slingertje-verhalen. Velen herinneren zich de avonturen van Slingertje het aapje: in meer dan 60 afleveringen uitgezonden op de televisie – in zwart-wit in de periode 1965-1975 – en gespeeld in het poppenschouwburgje aan het Hasselaersplein in Haarlem tussen 1965 en 1993. De muziek werd verzorgd door Joop Stokkermans op piano en celesta.

Rien bewoog het ondeugende aapje Slingertje en gaf het dier ook zijn karakteristieke stem. De wijze en een beetje betweterige Rikkie werd bespeeld door Maaike Hobbel, de eerste vrouw van Rien. Het spel was altijd verzorgd: naturalistische decors, poppen en een spannend verhaal. De figuren waren heel populair en kregen ook veel navolging. Poppentheater Merlijn vormde een stimulans voor velen om ook met het poppenspel te beginnen. Zo waren Rikkie en Slingertje een voorbeeld voor o.a. de poppenspelers Marijke Kots, Elsje Zwart, Max Verstappen, Koos Wieman en Alexander Bauwens.

Poppen, decors en het archief van Poppentheater Merlijn zijn sinds eind 2015 in het bezit van het Poppenspe(e)lmuseum. Zie ook: filmpje bezoek aan Poppentheater Merlijn.

Rien Baartmans toonde al op vroege leeftijd veel belangstelling voor de Indonesische (theater)cultuur. In de jaren zeventig kwam Rien in contact met de Javaanse dalang en poppenmaker Ledjar Soebroto, die hij opdracht gaf om wayang-kulit- en wayang-kancil-figuren te maken. Rond 1978 heeft Rien als dalang (poppenspeler) – samen met Elsje Plantema en de Stichting Raras Budaya (gamelan en wayang) – de wayang-kulit-spelvorm in Nederland op de kaart gezet.

Als dalang gaf Rien tot aan zijn dood tal van wayang-kulit- en wayang-kancil-voorstellingen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Video

Fragment Rikkie en Slingertje.

Externe Links

Bronnen