De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Richard Tauber

Friederike 156000.jpg


Richard Tauber en Friedel Dotza in Friederike (F. Lehár), Fritz Hirsch Operette, 1929. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamRichard Tauber
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera, Operette

Richard Tauber (Linz (Oostenrijk) 1889 – London 1948) was een Oostenrijkse opera- en operettezanger. Hij verwierf vooral bekendheid als tenor in de operette en had de bijnaam ‘Koning van het Belcanto’.

Biografie

Richard Tauber bezocht het Hoch Conservatorium in Frankfurt am Main. Zijn stem ontwikkelde zich echter pas volledig onder de jarenlange begeleiding van Ernst von Schuch. Tauber maakte in september 1913, als invaller, een onverwacht succesvol debuut in het Stadstheater van Chemnitz als Tamino in Die Zauberflöte van Mozart. De directeur van de Hofopera in Dresden, Graaf Seebach, en diens muzikaal directeur, Ernst von Schuch, namen hem hierna onder hun hoede. In het seizoen 1913/1914 speelde hij al in verschillende opera’s, waaronder Fenton in Verdi's Falstaff en Alfonso in Auber's La Muette de Portici. In 1919 trad Tauber toe tot de Berlijnse Opera, zes jaar later tot de Weense Opera. Hij vertolkte vrijwel alle belangrijke tenorrollen uit het toenmalige repertoire, van Mozart tot Puccini, met uitzondering van de opera's van Richard Wagner.

Richard Tauber bleek zeer over meer talenten te beschikken: hij dirigeerde, onder meer bij de Volksoper in Vienna, en hij componeerde ook. Zo schreef hij, naast de operettes Der singende Traum en Old Chelsea, een suite en vele liederen. Zijn vriendschap met componist Franz Lehár, die hij in 1924 ontmoette, won hem voor de operette. Taubers talent gaf extra gloed aan de nadagen van deze kunstvorm. Lehár schreef speciaal voor Tauber tenorpartijen in operettes als Paganini en Land des Lächelns.

Tussen 1929 en 1939 trad Richard Tauber regelmatig op in Nederland, onder andere als gast in de Fritz Hirsch Operette, het eerste professionele operettegezelschap in Nederland (zie: operette Friederike van Fritsch Hirsch Operette). Hij werkte als zanger en acteur mee aan diverse films waaronder Ich küsse Ihre Hand, Madame (1929), Ich glaub' nie mehr an eine Frau (1930) en Melodie der Liebe (1932). In 1933 was hij wegens zijn Joodse achtergrond genoodzaakt Duitsland te verlaten en vertrok hij naar Engeland. In Engeland wist hij zijn carrière probleemloos voort te zetten en speelde hij in films als Blossom Time/April Romance (1934), Waltz Time (1945) en Lisbon Story (1946).

Tauber stierf op 56-jarige leeftijd aan longkanker. Zijn laatste rol was die van Don Ottavio in Mozart´s Don Giovanni. Tot op heden leeft zijn reputatie voort. Zijn grootste hits waren Dein ist mein ganzes Herz en Gern hab' ich die Frauen geküsst.

Bronnen