Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Richard Rijnvos (1964) is een Nederlandse componist.

Opleiding en invloeden

Rijnvos studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jan van Vlijmen en Brian Ferneyhough. Deze studie sloot hij summa cum laude af. Hij ontving een DAAD-stipendium en volgde een postdoctorale opleiding aan de Musikhochschule in Freiburg. In 1994 nam hij deel aan de International Dance Course for Professional Choreographers and Composers in Bretton Hall (Wakefield, VK).

De contacten met Morton Feldman en John Cage tussen 1986-1992 waren van grote invloed op zijn ontwikkeling. Rijnvos werd ook beïnvloed door werken van kunstenaars buiten de muziek zoals van William Burroughs, Samuel Beckett, Joseph Beuys en Italo Calvino.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als dirigent voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem voor de muziek
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Composities

Rijnvos heeft zowel voor solo-instrumentalisten geschreven als voor kleine ensembles. Daarnaast componeert hij voor symfonie- en kamerorkest.

Hij schreef verschillende cycli, zoals Block Beuys (1995-2000), gebaseerd op de collectie werken van Joseph Beuys in het Hessisches Landesmuseum Darmstadt en het bekroonde driedelige NYConcerto (2004-2006).

In opdracht van de ZaterdagMatinee schreef hij Riflesso sull’acqua voor althobo en orkest dat in 2008 in première ging.

Prijzen

Externe Links

Bronnen