De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Repetitor

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


In de wereld van de Podiumkunsten is de Repetitor in algemene zin een ervaren en deskundige persoon in het betreffende vakgebieid die optredende podiumkunstenaars assisteert en ondersteunt bij de voorbereiding c.q. repetities voor een optreden.

De meeste repetitors komt men tegen in de muziek/orkest- en specifiek ook operawereld. In de muziekwereld zijn het meestal ervaren musici die een individuele optredende musicus helpen bij het instuderen van muziekstuk, door bijvoorbeeld op de piano de andere muziekpartijen te spelen. Of zij helpen een dirigent bij het instuderen van een orkestwerk en nemen dan ook wel specifieke muziekpartijen voor hun rekening tijdens de uitvoering. Een aanzienlijk aantal dirigenten zijn ooit begonnen als repetitor, o.a. Ed Spanjaard, Jan Stulen en ook iemand als Karl Böhm. Ook in de wereld van de koormuziek is een repetitor en niet ongebruikelijk. Soms zijn zij tevens uitvoerend zanger in het koor.

In de operawereld, zijn het vaak de musici met grote kennis van het operarepertoire, die de pianobegeleiding verzorgen tijdens de repetities en namens de dirigent aanwijzingen geven mbt de tempi, inzetten etc. Ook zullen zijn individuele zangers helpen bij de muzikale instudering van hun partijen en mede het op peil houden van de technische zang-kwaliteit.

In de toneelwereld komt men repetitors tegen, wanneer levende muziek of zang een belangrijk onderdeel van de voorstelling betreft; zij fungeren dan vaak ook als een soort muzikaal leider.

In de danswereld is een repetitor vaak min of meer vergelijkbaar met de functie van balletmeester in een balletgezelschap: het leiden van repetities, dansers helpen bij de instudering van rollen en toezien op het op peil houden van de technische danskwaliteit. Met name in moderne dansgezelschappen lijkt de term balletmeester wat misplaatst. Zo worden bij het Nederland Dans Theater de personen die alle voorkomende taken van een balletmeester bij Het Nationale Ballet vervullen repetitor genoemd. Maar ook bij dat laatste gezelschap spreekt men wel van een repetitor als assistent van een balletmeester, zoals bijvoorbeeld wanneer een choreologist de leiding van een repetitie op zich neemt.

In de musical-wereld noemt men een repetitor voor de dans-nummers dance captain. Deze kan naast het op peil houden van de dansnummers, zorgen voor de dagelijkse 'warming up' ook eventueel zelf optreden, als vervanger bij ziekte e.d.

Zie de lijst met repetitoren

Zie ook: Lijst van 'Dance Captains' in musicals