De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRené van Vooren
Volledige naamRené André Sleeswijk
Geboren21 april 1931
Amsterdam
Overleden23 november 1998
Blaricum
BeroepActeur
TrefwoordenRevue
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

René van Vooren (1931-1998) was een Nederlands acteur, komiek en producent. Hij maakte vooral naam als aangever van het komische duo De Mounties.

Als zoon van de legendarische revueproducent René Sleeswijk kwam hij al vroeg in contact met het theater. In de jaren vijftig raakte hij achter de schermen betrokken bij de revues van zijn vader. Vele jaren werkte hij samen met Piet Muyselaar en Willy Walden, die triomfen vierden als Snip en Snap. René van Vooren trad zelf op als conferencier en goochelaar.

In 1965 nam hij de rol over van de overleden Fred Plevier in het komische duo De Mounties. René van Vooren werd niet alleen de ideale aangever voor Piet Bambergen, maar hij verzorgde ook al het tekstmateriaal. In de jaren tachtig trok Van Vooren zich terug uit De Mounties. Hij bleef overigens werken voor Piet Bambergen en bewerkte voor hem nog een aantal kluchten. In 1990 trad René van Vooren nog één seizoen op met André van Duin, maar concentreerde zich vervolgens op ander werk. Hij liet zich weer Sleeswijk noemen en trad in dienst bij Joop van den Ende die hij adviseerde bij alle humoristische theater- en televisieproducties. René van Vooren werd 67 jaar.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bronnen