Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Raoul Heertje (1963) is een Nederlandse stand-up comedian.

Na in Bussum het vwo te hebben afgerond, studeerde Heertje van 1983 tot 1984 International Relations en Theatre studies aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij studeerde vervolgens nog tot 1986 in de Engelse stad Birmingham.

Stand-upcomedian

In 1990 initieerde hij, samen met zijn broer Eric, Comedytrain, een gezelschap stand-upcomedians dat deze kunstvorm in Nederland introduceerde en tot bloei bracht doordat het jong Nederlands talent de gelegenheid gaf zich te ontwikkelen.

Naar aanleiding van de optredens in het Nederlandse circuit werd hij uitgenodigd voor optredens in Amerika en Engeland waar hij optrad in comedyclubs en als gast in televisieprogramma's verscheen. Zo trad hij op in de satirische BBC-quiz Have I Got News For You en in de televisieshows van Ruby Wax, Clive James en Jeremy Clarkson. Verder heeft hij ook zijn medewerking verleend aan het programma Clarkson meets the Neighbours, gepresenteerd door Jeremy Clarkson, in de aflevering die over Nederland gaat. Hij had hier de functie om de presentator meer over Nederland uit te leggen.

Raoul Heertje was ook vanaf 1995 als teamcaptain betrokken bij het TROS-televisieprogramma Dit was het nieuws, de Nederlandse variant op Have I Got News For You. In de loop der jaren hebben veel van de talenten uit de Comedytrain op de één of andere manier een bijdrage aan dit programma geleverd. Op 19 december 2009 vond de laatste uitzending van Dit was het nieuws plaats.

Heertje is samen met zijn broer Eric oprichter van comedycafé Toomler. In 2002 zijn de aangesloten comedians geheel eigenaar geworden van Toomler. In 2006 heeft Jan Jaap van der Wal het artistiek leiderschap van Heertje overgenomen. Heertje treedt zelf nog steeds met enige regelmaat op in Toomler.

In 2007 speelde hij in het toneelstuk Het Verschil, met onder anderen Wende Snijders en Jenny Arean. In 2009 begon Raoul Heertje met een eigen talkshow bij de VPRO: Heerlijk eerlijk Heertje. Naast de talkshow zelf, werd ook het proces erom heen gefilmd en getoond.

In 2009-2010 trad hij op als interviewer in het tv-programma Wintergasten.

Vanaf 5 juni 2010 is Raoul, samen met Jan Jaap van der Wal en Harm Edens te zien bij RTL4, wederom in het programma Dit was het nieuws.

Zie verder ook wikipedia]

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Comedytrain - Nederlands beste stand-up comedians - Impresariaat Wim Visser - 1993-01-22
Lenny Bruce - Noord Nederlands Toneel - 2002-03-02
Het verschil - Brigitte van Gool Producties & Management - 2007-01-11
Amsterdam Comedy Festival - Comedytrain Impresariaat B.V. - 2008-05-31
Amsterdam Comedy Festival - Comedytrain Impresariaat B.V. - 2009-05-23
20 jaar Comedytrain - jubileumtour - Comedytrain Impresariaat B.V. - 2010-10-25
Comedytrain grote jongenstour - Comedytrain Impresariaat B.V. - 2011-09-21
To Be or Not to Be - Het Zuidelijk Toneel - 2013-03-21
To Be There or to Be Here - Het Zuidelijk Toneel - 2013-03-21

Tekstschrijver

Hij schreef columns voor onder andere Sportweek, het NRC Handelsblad en Het Parool, maakte interviews voor Vrij Nederland en was als tekstadviseur bij diverse programma’s betrokken (o.a Barend en van Dorp en Glamourland).

In mei 2002 kwam tijdens de Week van Heertje dagelijks een nieuw boek van hem uit.

Trivia

Hij is een zoon van de econoom Arnold Heertje.

Bronnen