Ramses Shaffy: Repertoire - Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:


Ramses Shaffy : Toneelrollen

Nadat Ramses Shaffy in 1955 zonder diploma de Toneelschool verliet, kreeg hij direct een engagement bij de Nederlandse Comedie aangeboden. Hij speelde er verschillende grote rollen, totdat hij in 1963 ontslagen werd. In 1990 kwam hij in dienst bij Toneelgroep Amsterdam, waar hij tussen 1990 en 1992 een viertal rollen vertolkte. Bij dit gezelschap staat hij In 1999 voor de laatste keer (in een kleine rol) als acteur in het theater.

In de jaren tussen 1963 en 1990 trad Ramses Shaffy vooral op met muzikale programma's, waaronder de legendarische "tour de chants". Daarnaast maakte hij platen en was hij regelmatig op televisie te zien, dit laatste zowel met zijn muziek als in toneelregistraties en televisiedrama. Toch bleef hij in die jaren zo nu en dan ook nog in een toneelrol in het land te zien.

Hieronder een overzicht van de toneelrollen die Ramses Shaffy tussen 1955 en 1999 speelde.

Nederlandse Comedie

Engel kijk terug 97358.jpg Gijsbreght van Aemstel 97438.jpg Van de brug af gezien 97883.jpg

V.l.n.r.: Ramses Shaffy en Joop Admiraal in Engel kijk terug, De Nederlandse Comedie 1959; Ellen Vogel en Ramses Shaffy in Gijsbreght van Aemstel, De Nederlandse Comedie 1960; Sigrid Koetse en Ramses Shaffy in Van de brug af gezien. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Zonder diploma werd Ramses Shaffy direct na zijn Toneelschool eindexamen geëngageerd door Guus Oster, toenmalig directeur van De Nederlandse Comedie. Zijn aantrekkelijke, jongensachtige uiterlijk maakt hem geschikt voor het spelen van lyrische, jonge rollen. Volgens Guus Oster had hij de rol van minnaar 'aan zich hangen'. Tussen 1955 en 1963 speelt Ramses in een kleine dertig stukken bij het Amsterdamse gezelschap. Hij herinnert zich: "Ik heb in die tijd razend veel plezier gehad en er zijn een paar rollen die ik écht goed gespeeld heb, en dat is vaak Vondel geweest, misschien in eerste instantie omdat ik op de Toneelschool altijd gedoodverfd werd als 'hij die alleen maar goed is in Franse blijspelen', alsof dat overigens het makkelijkste van de wereld is... Die goede rollen zullen niet in de annalen bijgetekend worden, maar dat geeft niks, want ik weet zelf dat het goed was.' (uit: We zullen doorgaan. Ramses Shaffy, een leven in liedteksten van Kick van der Veer en Hilde Scholten)

Voor een overzicht van de rollen van Ramses Shaffy bij De Nederlandse Comedie, zie: Ramses Shaffy: Repertoire - Toneel - De Nederlandse Comedie

Diverse gezelschappen en vrije producties

Rollen van Ramses Shaffy bij diverse gezelschappen, zoals Ensemble, Amsterdams Volkstoneel en Joop van den Ende Toneelprodukties bv.

Voor een overzicht zie: Ramses Shaffy: Repertoire - Toneel - Diverse gezelschappen

Toneelgroep Amsterdam

In 1990 speelde Ramses Shaffy zijn eerste rol bij Toneelgroep Amsterdam; hij zou tussen 1990 en 1992 in vier stukken spelen, onder andere als Lady Stutfield in Lady Windermere's Fan van Oscar Wilde.

Voor een overzicht van de rollen van Ramses Shaffy bij Toneelgroep Amsterdam, zie: Ramses Shaffy: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Amsterdam

En een kleine jongen zal ze hoeden 179297.jpg En een kleine jongen zal ze hoeden 179300.jpg

Links: Ramses Shaffy, Marlies Heuer, Hein van der Heijden, Dik Boutkan, Celia Nufaar, Lettie Oosthoek, Jacques Commandeur, en Rechts: Hein van der Heijden, Marlies Heuer en Ramses Shaffy in En een kleine jongen zal ze hoeden, Toneelgroep Amsterdam 1991. Foto's: Ben van Duin. Collectie TIN.